Не чекај сутра, започни своју будућност сада

Радионица компаније НИС

Трећи Youth Speak Forum одржан је 20. новембра у Ректорату Универзитета у Новом Саду, а кроз овогодишњу тему ,,Тake Action – Become CEO’’, лидери из различитих области корпоративног и јавног сектора, мотивисали су младе и пренели им вештине неопходне за пословни свет.

Делегати су имали прилику да сазнају више о започињању предузетништа, шта је данас потребно након завршетка факултета и који су највећи проблеми током тражења посла. Ова сазнања кроз своја искуства пренели су им професионални предавач Драган Варагић, друштвени предузетник Александар Покрајац, професор универзитета Едуконс, др Вилмош Тот, ЦЕО компаније Дефаулт Десигн, Димитрије Остојић и НЛП мастер, Јосип Бошњаковић. На интерактивним радионицама компанија НИС, Logos Vision и Прозоне, млади су добили могућност да у тимском раду осмисле видео игрицу, симулирају интервју са послодавцем или комуникацију са клијентом и разраду пројекта.

ЦЕО компаније Logos Vision, Дејан Сегуљев, задовољан је успехом радионице и сматра да је ово велика шанса за младе.

– Међу делегатима се можда налазе наши будући запосленици, а на овај начин смо их информисали како могу да успеју код нас и чиме се ми бавимо. Ово је била и прилика за нас да активирамо студенте и дамо им знање за оно што их чека када се буду запошљавали.

Млади и лидери на једном месту

Студенткиња Филозофског факултета, двадесетогодишња Данијела Вујиновић, каже да су њена очекивања испуњена и да је ово један од првих корак на њеном путу усавршавања.

– Сазнала сам како да правилно саставим CV, што нам је свима често недоумица, а предавачи су обратили пажњу и на већину ствари које не можемо пронаћи на интернету. Такође, представили су нам интервју из перспективе послодавца, што ће нам сутра олакшати када се заиста будемо нашли у тој ситуацији.

Циљ форума, који је организовао AIESEC, био је да покрене све учеснике и да их инспирише, а за двадесетдвогодишњу Светлану Марић, студенткињу Економског факултета, ово је био подстрек и незаборавно искуство.

– Од представљених говорника сам научила колико је важно радити на личном развоју, као и утицају неформалног образовања на нашу будућу каријеру и преданост послу. Сматрам да је ово изврстан извор мотивације за младе да постану предузетници и свима бих препоручила да се пријаве следеће године – рекла је Марићева.

Тина Натарош

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment