Манифестација „Serbia Fashion Week“ биће одржана од 20. до 27. новембра у Новом Саду и Београду, најављено је јуче на конференцији за новинаре у новосадској Градској кући.

Детаљније о овој манифестацији говорили су члан Градског већа за културу Далибор Рожић, председница „Serbia Fashion Week“ Светлана Хорват, као и дизајнерке Марија Шабић, Милица Тричковић и Лепа Данојевић (Couture).

На конференцији је првобитно наглашен значај саме манифестације за град Нови Сад који буде богатији за велики број туриста у току саме манифестације. Такође је наглашена важност за српске дизајнере, културу и моду која је сада, након више година одржавања ове недеље моде препознатљива и у свету.

Патриција Гучи гошћа овогодишњег фестивала

Истакнуто је да ће се током овогодишњег „Serbia Fashion Week-a“ представити око 60 дизајнера из бројних земаља, као и домаћи дизајнери, а да ће ексклузивна гошћа фестивала моде бити Патриција Гучи, унука оснивача „Gucci“ династије. Такође ће бити представљено и прво балканско издање књиге на српском језику која говори о томе како је створена империја „Gucci“. Светлана Хорват је нагласила важност ове гошће, чије ће појављивање привући бројне госте у Нови Сад, као и медије из целе Европе.

Рожић: SFW доприноси имиџу града

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић рекао је како је „Serbia Fashion Week“ важан програм и када га посматрамо кроз призму пројекта „Нови Сад 2021 Европска престоница културе”, као и да добро утиче на имиџ града Новог Сада. „Нови Сад ће имати задовољство да угости највеће експерте из поменутих области и знање које ће поделити са нашим дизајнерима допринеће њиховом развоју. Мода, дизајн и уопште визуелни идентитети су начини комуникације, причају приче и носе информације, поруке, па се и у том смислу може сагледати њихов значај”, казао је Рожић.

На конференцији је истакнут и похваљен таленат, рад и труд присутних дизајнерки које су захваљујући овој манифестацији имале прилику да прикажу своје колекције на ревијама широм модних центара Европе.

Отварање Манифестације биће одржано у дому Народне скупштине Србије где ће бити уприличен панел на којем ће еминентни предавачи упознати ширу јавност о значају моде.

 

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment