У четвртак, 9. новембра, у Културном центру Новог Сада публика је имала прилику да чује одабране стихове младог уметника Илије Илића, као и да погледа пратећу изложбу фотографија Марије Ердељи на тему Настајање песме. 

Илија Илић и Марија Ердељи
Илија Илић и Марија Ердељи

На протеклој поетској вечери одабране стихове Илије Илића читао је Никола Раусављевић, млади песник и члан дружине Међу нама, а на клавиру га је пратио сам аутор.

Илија Илић је млади кантаутор, продуцент и аранжер, који у својој досадашњој каријери броји многе награде на музичким фестивалима, а осим писања и извођења, Илић се бави и музичком продукцијом у свом студију, као и хуманитарним радом.

‒ Овај војвођански романтик је песник који пркоси свим пошастима 21. века. Читајући његове стихове добио сам наду да ће сваки мушкарац који буде читао „емотивни буквар“ који је Илија написао, схватити да емоцију не треба потискивати и стидети је се – речи су музичара и глумца Ђорђа Давида.

Поетско вече
Никола Раусављевић, Марија Ердељи, Илија Илић и Милан Ћосић (слева).

Поетско вече употпуњено је изложбом фотографија наше Марије Ердељи. Фотографије су представљале Маријино виђење стварања песме, а музичком делу допринео је Милан Ћосић на гитари.

‒ Кроз савремени медиј, као што је фотографија, приказујем и дефинишем своје осећање, емоцију, и пре свега душу, која се темељи на љубави. Љубав је та која дефинише душу и која нас у суштини остварује као бића – рекла је Марија.

Марија Ердељи
Марија Ердељи

Марија Ердељи је мастер документарни фотограф. Учествовала је на више од 50 групних и самосталних изложби у земљи и иностранству. Добитница је великог броја награда, а од 2015. године својим фотографијама доприноси раду нашег медија.

Изложбу Марије Ердељи можете погледати у Културном центру до недеље, 12. новембра.

 

Сања Ђукић

Фотографија: Ненад Карлић

Leave a comment