Постоје јела која сваки студент са лакоћом припрема. Имаш све потребне састојке, оригиналан рецепт и кухињицу? Сада, засучи рукаве!

Ниједно јело није компликовано, ако се мало потрудимо

Ушушкани у породичном дому и навикли на мамине специјалитете, нисмо се баш пуно отимали око варјаче и шпорета у кухињи. Пресељењем у студентски дом или приватан смештај, сваки бруцош суочава се са новим задатком – спремити јело. Ми смо ту да ти олакшамо „муке“ и понудимо три једноставна рецепта. Засучи рукаве и трк у продавницу по куповину намирница!

Италијанска кухиња на студентски начин

  1. Макароне са пилетином

За припрему овог јела биће ти неопходни макарони, пилеће бело месо, око 150 грама димљене сланине,  павлака за кување, кисела павлака, со, бибер – по жељи. За почетак треба да обариш макароне, а затим их процедиш. Додај мало уља и пропржи ситно исецкану сланину. Зачини пилеће шницле, пропржи их добро са обе стране. Извади шницле на тањир, исецкајте их на коцкице, па вратите у тигањ, заједно са обареним макаронама. Прелиј их павлаком за кување и киселом павлаком. Пропржи још који минут, а затим сервирајте ваше јело. Једноставно, зар не?

Брзо и једноставно, готово за пар минута. Може ли боље од овога?

kuhinja
Ко каже да само Италијани праве добре пасте?
  1. Домаћи помфрит и рибљи штапићи

Прво огули кромпир и исеците на штапиће. Опери га у води и добро осуши крпом.Угреј уље у тигању, а ринглу немој укључити на највећу температуру. Пржи кромпир на средњој температури 7-8 минута. Извади кромпир и стави га у чинију са кухињским убрусима како би се оцедило уље. Након тога, ринглу појачај на најјачу температуру, и врати кромпир да се пече додатних 2-3 минута. По боји ћеш приметити да ли је довољно печен. Рибље штапиће довољно је пржити 5-8 минута на загрејаном уљу.

kuhinja 2
Шта данас добро куваш?

Палачинке као награда за успешно учење

  1. Палачинке

За овај омиљени студентски десерт потребно ти је: 200 г брашна, 2 јајета, 2 кашике уља, 200 мл млека, 200 мл киселе воде, прстохват соли. Изабери посуду, у њу стави јаја и потом умути, миксером или ручно. Додај половину брашна и млека и поново умути. Потом, стави другу половину брашна, прстохват соли и остатак млека. Потруди се да умутиш смесу довољно добро. Затим, додај киселу воду и уље и промешај добро да би се смеса изједначила. Смеса би требала да одстоји 30 минута. Слатке или слане палачинке – избор је на теби!
Окупи колеге на укусном ручку и изненади их својим умећем!

kuhinja 3
Почасти себе сласним палачинкама!

Можда нећеш одмах постати врхунски кувар, али припремом сваког новог јела на корак си до тог звања. Не устручавај се, потражи рецепте на интернету, назови маму да је упиташ за савет и обрадуј колеге позивом на неки укусан ручак.

Надамо се да ти је наш мали студентски водич за спремање јела био од помоћи!

 

Јелена Драпић

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment