Програм стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић покренут је са идејом да младим људима из региона Западног Балкана пружи прилику стручног усавршавања у Немачкој у трајању од три до шест месеци, а уз финансијску подршку Немачког министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ) и компанија учесница у програму.

фондација др зоран ђинђић
Проведи у Немачкој три месеца бесплатно!
Које области обухватају праксе?

Праксе се нуде у областима:

  • економске струке,
  • различитих техничких и технолошких академских усмерења,
  • студентима новинарства,
  • правних наука и
  • пољопривреде.

Коме је намењен програм?

Студентима завршних година и дипломцима који су недавно завршили студије програм стипендија пружа прилику да стечено знање примене, професионално се усавршавајући током стручних пракси у компанијама широм Немачке.

Услови

Право учешћа у програму имају студенти уписани у најмање пети семестар основних студија, студенти који су на мастер или докторским студијама и они који су завршили неки од нивоа студија (основне, мастер или докторске) након 1. јануара 2017. године. Неопходно је да кандидати не буду старији од 29 година у тренутку аплицирања. Обавезно је добро познавање енглеског језика (није потребно доставити сертификат као доказ). Кандидати из области права и архитектуре треба да говоре немачки језик (најмање Б2 ниво).

Који трошкови су покривени стипендијом?

Трошкови припреме стипендиста за одлазак на стручно усавршавање, трошкови пута, као и стипендије током боравка у Немачкој покривени су од стране Немачког министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ). Компаније учеснице у програму обезбеђују практикантске позиције и покривају трошкове смештаја и здравственог осигурања, а у неким случајевима и додатне месечне надокнаде.

Рок и начин пријаве

Позив за пријаву заинтересованих кандидата траје до 13. новембра 2017. године за праксе које почињу у јулу 2018. године. Пријаве се шаљу путем званичне интернет странице овде.

Више информација о самом програму стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић можеш пронаћи овде.

 

Извор: iserbia.rs

Leave a comment