Знамо, бруцош си и не сналазиш се најбоље у новом граду. Не брини, ми смо за тебе издвојили начине на које можеш пронаћи приватан смештај, без пуно муке.

Постави себи питање – какав смештај желиш?

Прва на листи обавеза које мораш да испуниш након уписа на факултет свакако је одабир смештаја. Ако ти не одговара живот у студентском дому, мораш се бацити у потрагу за станом, а то, као што ћеш и сам видети, захтева много времена, а још више живаца. Када видиш какве рупе се називају становима, и по којој још цени, воља за потрагом идеалног стана опашће до оног степена на ком се вода претвара у лед или још ниже. Али не очајавај! Стан (наравно не идеалан, такав не постоји), кад-тад мораш пронаћи. Ево ко ће ти у томе помоћи.

  1. Време је да се сетиш свих давно заборављених рођака које имаш у овом граду

Најбоља солуција је да се, за почетак, распиташ код родбине или пријатеља у граду да ли можда неко од њихових познаника издаје стан. Важно је да власник стана буде особа од поверења јер, веруј нам, свако данас издаје стан.

  1. Огласник

Готово све дневне новине имају посебну рубрику која је посвећена издавањем станова. Заокружи оне огласе које ти се чине коректним и одвој један или више дана за обилазак тих станова. Истина, у огласнику обично нема фотографија, а фраза „комплетно намештен стан“ често НЕ подразумева веш-машину или шпорет, али мало жртве мораш поднети ако хоћеш екстра стан.

oglas
У огласнику ћеш наћи разнолику понуду – од гарсоњера до луксузних станова.
  1. Агенција за некретнине

Запослени у агенцији ће током разговора са тобом закључити какав стан ти је потребан и понудиће ти више опција, те кренути са тобом у разгледање станова ‒ заправо, једва ће дочекати да ти покажу цео асортиман станова у својој понуди, жељни твог кеша који ћеш морати да издвојиш за провизију. Биће веома љубазни и надасве предусетљиви док год не отвориш коначно новчаник. Веровао или не, пре тебе знају за понуду и на нету и у огласнику.

zgrada, stanovi
Нов стан са погледом на Дунав – шта кажеш?
  1. Интернет

Наравно, Гугл је и овде од користи и иако је код нас тек четврти, јасно је да је у стварности први избор. Укуцај станови-огласи-издавање и изаћи ће велик број огласа. Невоља је једино у томе што се огласи често ажурирају до изнемоглости па је врло могуће да ћеш бити 5467932 који зове Мићу да пита за стан који је издат још пролетос. И буди опрезан – ови из треће ставке вребају и на оваквим сајтовима, па се уместо Миће често јави Мара из агенције, која осим тог стана има још пет баш за тебе (за додатни кеш, наравно).

student, računar
Хало, зовем поводом огласа… Аха, издат још пре два месеца…

Кад је ауторка овог текста тражила стан, употребила је микс ова четири предлога, литре кофеина и покоји сладолед, чисто да јој расположење остане на нивоу. Јави нам какво је твоје искуство!

П.С. Када будеш правио журку усељења, буди добар и обавести комшије. (А можеш и нас, такве позиве не одбијамо.)

 

Јелена Драпић

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment