Бити цимер са најбољим пријатељем – живот из снова или ноћна мора? Проверили смо.

„Не познајеш некога док не живиш са њим“ је реченица коју си сигурно чуо небројено пута. Колико онда заправо познајемо наше пријатеље и да ли је добар избор живети са њима?

Заиста заувек најбоље другарице?

Јована Симеуновић и Јулијана Благојевић се познају од детињства. Иако током одрастања нису увек биле најбоље пријатељице, то су постале заједничким животом у студентском дому. Кажу да је живот у дому као екскурзија, а пошто деле собу, све је још занимљивије.
‒ Никада се нисмо покајале што смо почеле да живимо заједно. Напротив, што се више ближио крај нашем цимерском животу, теже нам је било да замислимо како ћемо једна без друге кад се растанемо – прича Јована.

Проводиле су време заједно и у дому и изван њега

Зашто онда нека цимерства не заврше срећно?

Ипак, није увек све тако идеално, а бројни су разлози због којих наш однос са цимером неће имати happy end. „Нисам знала да је толико неуредна“, „Стално јој је било друштво у стану, никада нисам имала времена да учим“, „Четири месеца је каснио са станарином. Био је ужасно неодговоран са парама. Платио сам његов део кирије, а он се након тога иселио и никад ми није вратио новац“, само су неке од прича праћене потпуним прекидом контакта са некадашњим пријатељима.

Имају ли пријатељства срећан крај? Крај уопште?

Шта о овоме кажу психолози?

Психолог Милош Рашић покушава да објасни због чега се људи свађају током заједничког живота.
‒ Многа пријатељства, па чак и дуге романтичне везе, могу бити уништене пошто људи почну да живе заједно. Делити стан са неким подразумева поделу кућних послова и висок ниво толеранције на фрустрацију. Имати цимера је прави тренутак да пуно научимо о себи и видимо колико смо заправо спремни да се мењамо зарад туђе среће. Наравно, овај однос је двосмеран, те и друга страна мора имати разумевања – објашњава Милош.

Јелена Врцељ
Фотографија: Александар Бешемињи, Марија Ердељи

Leave a comment