Данас је у Градској кући Новог Сада одржана завршна манифестација и изложба радова ученика-полазника Школе ћириличне калиграфије у организацији Омладине Јазаса.

Присутнима се обратио и захвалио члан Градског већа за културу, Далибор Рожић , истичући значај оваквог догађаја за културу и образовање града, након чега је заједно са извршним директором Јазаса, Дарком Лазаревићем, полазницима школе доделио захвалнице и уручио поклоне.

У овом пројекту учествовало је дванаесторо средњошколаца из Новог Сада и из држава региона. Учесници су током четири дана присуствовали програму правописа, историје и калиграфије, а такође су имали прилику и да обиђу знаменитости града, као и околна места.

– Научила сам правила која ми раније нису била позната, рукопис ми је сада много лепши и концизнији. Школа је дефинитивно испунила моја очекивања, тако да се надам се ће у будућности организовати нешто слично, посебно јер бих волела да поново видим другаре које сам стекла током пројекта – рекла је седамнаестогодишња Николина Антонић из Вуковара.

Николинино мишљење дели и седамнаестогодишња Анђела из Младеновца која би волела да једног дана студира у Новом Саду.

– Очекивала сам да ће ово лепо писање бити много лакше, но, захтевало је много труда и концентрације и схватила сам да много тога о писању заправо нисам знала. Допало ми се дружење са осталим учесницима, али и Нови Сад, који ми се сада свиђа више од Београда – каже она.

Пројекат спроводи Омладина Јазаса уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Министарства спољних послова Републике Србије.

Leave a comment