Од оцена у индексу, важније су „оцене“ које добијеш од својих пријатеља. Другарства стечена на факултету су нераскидива и посебна. Питаш се зашто и како до њих? Следе четири предлога за лакше њихово лакше склапање.

Шта је на почетку другарства?

Где сам ово дошао?

Готово да нема студента који се, првих дана факултета није запитао: „С ким ћу се ја овде дружити?“ Стари пријатељи су најчешће уписали друге смерове, неретко и у другим градовима, а сада је време упознавања и склапања другарства са колегама са којима ћемо проводити доста времена. Сваки почетак је тежак, али широк осмех, ведро расположење и ентузијазам привлаче људе.

Уз осмех је све и лепше и лакше!

Питај за мишљење или помоћ

Сви бруцоши осећају се једнако. Најлакши начин да започнеш разговор јесте да колегу или колегиницу коју желиш боље упознати питаш за мишљење или помоћ. Предавања на факултету често знају бити нејасна, а уколико некога питаш за помоћ то ће му импоновати и радо ће ти изаћи у сусрет. Ко зна, можда се од једног питања: Извини, како се на шпанском каже учионица? створи нераскидиво другарство.

Не оклевај да потражиш савет кад год ти је потребан!

Комплимент је одлична прилика да приђеш некоме

Упутити комплимент такође је корак ка бољем упознавању. Нико не воли улизивање нити дволично хваљење, али пристојан комплимент сваком прија.

Време је за кафицу

Позови некога на кафу. У околини факултета најчешће се налазе кафићи који врве од студената, а пауза између предавања идеално је време да некога од колега позовеш на кафу и уз чашу топлог напитка ближе упознаш.

Разговор уз кафицу је увек пријатнији!

Ништа људе не спаја као заједнички рад

Заједничке презентације, семинарски радови и задаци подижу комуникацију на далеко виши ниво од обичног ћаскања у кафу. Људи се највише зближе када заједничким снагама морају урадити одређене задатке.

Тимским радом до бољих резултата!

О значају дружења са колегама сведоче и чувени Шобићеви стихови: И увек пожалим кад морам некуд даље од малог студентског братства, ал’ никад не одем а да им не упишем десетку из другарства.

Јелена Драпић

Фотографија: Марија Ердељи, unsplash.com

Leave a comment