Нов си у граду, нов на факултету. Што пре треба пронаћи људе који ће ти објаснити како фукнционише пријава испита, шта су то консултације, који се спортски турнири организују и где и слично. Ми ћемо ти помоћи да сазнаш нешто више о раду студентских организација.

На сваком од факултета Универзитета Новог Сада постоји Студентска унија, Студентски савез и Студентска асоцијација или макар једна од ове три организације. Све имају заједнички циљ, а то је унапређење стандарда студентског живота и заступање студентских права.

„Буди студент један дан“ и друге активност на ПМФ-у

Раде Седлан, председник Студентског парламента Природно-математичког факултета у Новом Саду објашњава која су то задужења Парламента.

– Што се тиче будућих студената, организујемо активност под називом „Буди студент један дан“, где сви заинтересовани долазе и упознају се са факултетом. Такође у договору са професорима организујемо и пробни. Трудимо се да будемо хумани и зато сваке године имамо по неколико дана давање крви у којима учествују сви факултети Универзитета у Новом Саду – каже Раде и додаје да организују и меморијалне турнире, сајам стручног образовања и још много тога.

Учење је лакше у друштву!

Спортисти, има нешто и за вас

Уколико си заљубљеник у спорт потражи Универзитетски спортски Савез Новог Сада. Савез је основан 1997. године и једина је организација која се бави искључиво организовањем спортских догађаја.

Дружења на Филозофскм факултету

Уколико добро учиш, не оклевај да се частиш добрим проводом! Поред семинара, трибина, књижевних вечери, Савез студената Филозофског факултета организује и заједничка дружења: Нове године, Дан заљубљених, маскембале, апсолвентске вечери, једнодневне излете по градовима Србије и тако даље.

Највећа и најстарија организација на Медицинском факултету

Ако си бруцош на Медицинском факултету, треба да знаш да се код тебе налази највећа студентска организација која је уједно и најстарија у Новом Саду. Постоји исто колико и факултет, 55 година. Осим са осталим студентским организацијама у Новом Саду, Савез студената Медицинског факултета интензивно сарађује и са организацијама на међународном нивоу.

А шта су ЈАДЕ?

Већина активности које се организују је бесплатна. Ипак, има и они за које ћеш морати да издвојиш одређену суму новца, али „вреди сваку пару“. Једна од таквих активности су популарне ЈАДЕ – научни скупови који поред официјалног дела на којима студенти излажу своје радове, има и део добрих журки и провода до зоре. Уколико си један од студената који представља свој факултет кроз свој научни рад, бићеш награђен бесплатним путовањем! А онда кажу да се образовање не исплати!

 

После доброг рада, следи добар провод!

Где да нађем контакт ових организација?

Све контакте председника студентких организација можеш наћи на сајту Универзтета Новог Сада, одељак Универзитет, подсекција Удружења студената. Осим тога, велика је вероватноћа да је нека од ових организација већ уприличила пријем бруцоша и да си већ имао прилику да неке од чланова и упознаш. Не оклевај да им се обратиш за помоћ, они су ту да помогну да ти први студентски дани протекну што безболније! Срећно!

Текст: Јелена Врцељ
Фотографија: Марија Ердељи, www.unsplash.com

Leave a comment