Школска година и активности које је прате увелико је почела. Време је да загрејемо столице и спремни дочекамо предстојеће тестове и одговарања. Након летњег распуста, дешава се да се улењимо и неспремни дочекамо предстојеће обавезе. Ми ћемо вам дати неке практичне савете који ће вам помоћи да будете потпуно спремни за нове изазове.

Прво што би требало да урадите је да направите план. Он ће вам бити водич и смерница кроз наредни период. Најбољи начин да се мотивишете је да направите планер. То можете урадити тако што ћете обичну свеску коју сте до сада сигурно обезбедили претворити у ваш планер. Будите креативни и направите дневник у коме ћете записивати све предстојеће обавезе које имате, а након што испуните сваку обавезу прецртајте је или штиклирајте оно што сте обавили. То ће вас подстаћи да решавате све обавезе на време и што пре их прецртате са листе чекања.

Корист записивања

Када је сам процес учења у питању, најлакше ћете савладати градиво тако што ћете након сваког предавања прочитати оно што сте записали, и то одмах након завршеног радног дана. Сећање је тада најсвежије и помоћи ће вам да брзо и лако усвојите градиво. Понављање је такође важно. Испричајте оно што сте тог дана научили родитељима или другарици и тако можете бити сигурни да сте све запамтили. Увек учите са разумевањем, не трудите се да учите напамет јер градиво није песма коју ћете касније морати да рецитујете.

Marija-Erdelji

Врло је важно да у процесу учења правите краће паузе. То ће вам помоћи да на кратко одморите и да се боље концентришете. Најбоље је да пронађете неки свој ритам који ћете касније пратити. Имајте увек на уму да је боље да свакога дана учите пар сати, јер ћете тако увек имати и времена за друге активности, него да дане и сате проводите учећи. Пронађите неко мирно и тихо место које ће постати ваш кутак за учење. Учините то место пријатним окружењем коме ћете се радо враћати. Место треба да буде светло, без мобилних телефона или телевизора који би могли да вам одвраћају пажњу.

Marija Erdelji (2)

Верујте да учење уопште не мора да вам буде мучење. Колико год вам то звучало као немогуће, уз добру организацију и праћење корака које смо вам навели, учење вам може постати јако интересантно. Након испуњења свих задатака које имате, бићете поносни на себе, а оцене ће блистати, као и ви сами. Срећно!

Јована Адамовић

Фото: Марија Ердељи

 

Leave a comment