Како да успешно и брзо спремаш испите, како да упијаш знање и имаш одличну меморију ? Постоје начини, сазнај и примени!

 

Učenje
Уз ове трикове учење никад није било лакше!

Пре него што кренеш да учиш, запитај се неколико ствари – прво: зашто ово учиш? Са којим циљем?

Океј, сада када си дефинисао јасно циљеве, можемо даље.

 

Прво читање је најспорије

Првим  читањем из масе обимног градива, стекни представу о материји коју савлађујеш. Немој се оптерећивати меморијом , већ само читај даље.

Када кренеш у друго читање, подвлачи оно што сматраш да је битно. Шта је битно мораш сам да процениш.

 

Инспиративан прибор има своју улогу

И што да не, купи маркере разних боја, димензија, облика, нека то буде шарено јер у томе јесте трик за брзо учење. Визуелна меморија такође најбоље обрађује оно што је упечатљиво. Направићеш визуелне мале фолдере у својој меморији  који ће те асоцирати како да повезујеш ствари.

 

Не учи напамет

Када кренеш  трећи пут да читаш, било би добро за разгледаш  то што си подвукао, нацртао са стране, обојио, записао поред и слично. Размишљај док то посматраш и твоје визуелно памћење обављаће процес. Уколико ти је јасна суштина сваког  читања, онда брзо учиш.

 

Учење
Сконцентриши се само на битне делове.

 

Четврто читање је много брже

Када кренеш  четврти пут да читаш, тада већ читање иде много брже јер читаш само реченице и пасусе које си издвојио као битне и које си „офарбао“ у своје боје. Мало читаш, мало понављаш у себи. Тамо где слабије иде понављање, значи да нешто није јасно. Немој понављати по аутоматизму ту реченицу,  већ мало застани и разјасни шта није јасно. Пробај себи да објасниш смисао проблематичног дела градива,  уколико није могуће потражи помоћ колеге.

 

Када дођеш до петог читања – нема више читања 🙂 

Пети пут преласка градива нема читања, већ преслишавање у себи. Немој се преслишавати наглас! Не, никако! Троши много времена и обимне испите никада нећеш моћи на тај начин да спремиш без велике муке. Сем тога замисли да учиш у читаоници и да увек мораш учити заједно са другим људима, због тога учи преслушавање у себи.

 

Још мало и градиво је научено

Приликом шестог пута преласка градива већ си га толико добро разумео да можеш да импровизујеш и да се не збуниш. Уколико нешто иде теже код обнављања, потребно је да тим деловима посветиш посебну пажњу. Када једном савладаш технику за брзо учење, научио си је заувек!

 

Направи паузу – прошетај!

Поведи рачуна да на учење идеш концентрисан и мотивисан. Уколико није тако, немој губити време над књигом. Остави књигу мало. Прошетај. Размисли. Шта заправо хоћеш? Када си сигуран у одлуци, одлука се са лакоћом реализује.

Па драги моји, хоћемо ли нешто учити данас?

Сузана Марјановић

Фотографија: Марија Ердељи

 

Leave a comment