Прва година. Факултет. Нови град. Нови људи. Нове обавезе. Много веће обавезе! Ми смо ту да ти помогнемо са неколико почетних, добронамерних савета.

Вероватно си устао узбуђен на саму помисао да ћеш данас ући у нови непознати свет, али пре тога себи скувао кафу. Ако то ниси урадио јер не пијеш кафу – за неколико година или чак месеци ћеш је редовно пити, веруј ми. Фотографија са индексом и описом „Па да почнемо“ је увелико на Инстаграм сторију и ти си спреман. Бум! Немаш појма где си, губиш се на факултету, професори говоре хиљаду информација, пола смера се већ зна, а ти не познајеш никога. Немаш разлога за бригу, то је само први дан. Да бих ти барем мало помогла при сналажењу у овој новонасталој ситуацији рећи ћу ти десет савета.

1. Зграда факултета

У реду је ако се не сналазиш најбоље првих неколико недеља, месеци… на Филозофском – година. Нису сви студенти бруцоши тако да питај некога, а и професори ће имати стрпљења на почетку уколико закасниш због тога.

faks, filozofski
Студенти са Филозофског ће најбоље разумети овај пасус.

2. Нови град

Уколико ти се чини да се никада нећеш уклопити у нови град – грешиш. После дужег времена ћеш се осећати као да је то твоја друга кућа.

3. Немој да слушаш све савете старијих студената

Наравно да добро дође сваки савет, али често ће ти неки колега рећи нешто лоше о одређеном професору или предмету, што уопште за тебе не мора да значи. Боље сваки савет држи у глави као могућу опцију.

student, rezultati, konkurs
Изађи на сваки испит без обзира шта кажу старије колеге.

4. Буди добар са колегама

Уколико имаш добар однос са колегама, осећаћеш се опуштеније и боље, а и моћи ћете помагати једно другом. Имамо довољно година да избегнемо могуће конфликте, али то наравно не значи да морате бити најбољи пријатељи.

5. Конкуриши за кредите/стипендије

Уколико имаш одговарајуће услове које мислиш да можеш да одржаваш до краја студирања – конкуриши за стипендију или кредит. Та сума новца увек добро дође, посебно нама студентима, а на неке утиче и као подсетник за учење и обавезу. А понекад ствара и притисак, признајем.

indeks, faks
Ако будеш имао добар просек, можеш добијати месечну стипендију.

6. Паметно искористи своје време

У студентском граду си, разноразне активности постоје и не троши своје време на без везе ствари. Сада имаш већи мир, слободу и приватност, искористи то на прави начин и посвети се себи. Учи језике, иди на плес, трчи, волонтирај…шта год пожелиш. Не буди лењ, напредуј.

7. Крени на време са учењем

Знам да је то лако рећи, али поштедиће те разноразних мука, нервирања и стреса. Ако ништа друго, договори се са колегом да кренете у читаону и читај градиво. Нећеш бити у потпуности спреман, али ћеш барем бити у току и олакшаће ти учење у испитном року.

student, učenje
Ако на време почнеш са учењем, много ћеш лакше положити испит.

8. Заљуби се

Улепшај себи студентске дане. Све муке једног студента ће због љубави бити мање.

 

Уколико ти затреба додатни савет – пиши нам и не заборави да уживаш у сваком тренутку јер те чекају најлепше године у животу. Срећно!

Кристина Ивковић Ивандекић

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment