Конкурси отварају врата младима!

Уметност је област која није увек адекватно третирана, с тога је тешко свој таленат дистрибуирати до компетентних и познатих критичара и аналитичара. Млади најчешће пречицу, али превасходно помоћ у свом афирмисању, могу пронаћи у многобројним конкурсима.Нушићијада је фестивал који и ове године отвара врата конкурса онима који желе да своје писању кратке сатиричне приче изложе стручној процени, а учешће на њему нуди осим награде и подизање свести младих, њихово преиспитивање сопствених талената и препознавање истог:

„У овом општем пасивном стању у ком се налазимо, стању летаргије, млади морају да се боре за своје место. Ако се неко из страха од неуспеха није усудио да конкурише на било ком фестивалу, поручила бих му да је младост дужна да истражује, иновира, изазива, као и да се суочи са свим краховима. Верујем да су млади ти који уз сопствене значајне иницијативе могу да промене нешто“,  изјавила је за Омладинске новине координаторка Нушићијаде, Вера Јовановић.

Алекса Николић је пре две године добио Бранкову награду Матице српске, за рад на тему архетипа у оквиру старе књижевости:

„Та награда је била велико признање за мој рад и вишегодишње писање и сећам се да ми је јако значило када су ми из Матице српске одговорили да су примили мој рад, јер са претходним конкурсима на којима сам учествовао, то није био случај. Ништа ми није бивало јављено, а организације су биле поприлично лоше и неповерљиве. Заиста тако мислим, без сујете  што нисам победио на пређашњим конкурсима,“ завршава кроз смех Алекса.

Конкурси који имају фиксни статус и период понављања свакако су шанса која се пружа сваке године онима који претходне нису искористили прилику. Захваљујући, углавном, иницијативама појединаца или удружења, нове идеје и пројекти се, уз напор и муку, реализују.

Могућност пријављивања на нове или већ окушане конкурсе не треба испуштати, јер млад човек треба и мора да се сусреће са новим изазовима и тако руши замисли о сопственим границама.

Конкуриши!

Усуди се!

Снежана Ченад