По први пут Нови Сад је домаћин фестивала Piano City, који окупља изванредне уметнике и врхунске пијанисте из земље и иностранства.  У разговору са неколико учесника фестивала Piano City Novi Sad, који ће бити одржан од 8. до 10 септембра на 21 локацији у граду, сазнали смо између осталог и шта их је привукло Piano City-ју као новом концепту на нашој фестивалској сцени.

Оливера Радмановић, пијанисткиња из Београда, професор ФМУ

“Појам културне сцене, што се музике тиче, не мора да се односи само на велике уобичајене концертне подијуме. Музика се посредством овог фестивала ушуњала у наш обичан дан. За пијанисте је наступ на Piano City-ју одличан начин да се, кроз новонасталу присност и непосредност са публиком, стекне веће свирачко самопоуздање. Оно што краси овај фестивал јесу “промене” простора, публике, инструмента… Нема ништа лепше за извођача када у том протоку разних информација успе да заустави време музиком.”

Детаљније о фестивалу прочитај ОВДЕ.

***************

Ингмар Пиано Дуо (Слободанка Стевић и Александар Глигић) о кућним Piano City концертима:
“Једноставно вас обузме осећај веома присног односа са публиком. Некако природно се разбије баријера извођач – слушалац, вероватно због амбијента, непостојања сцене, природнијег понашања публике у новом “концертном” простору. Морамо признати да је за нас извођаче то једна непроцењива врста искуства – поготово ако концерт свирате у сопственој кући.”

О концерту светских звезда Злате Чочиеве и Дариа Кaнделе пронађи ОВДЕ. 

***************

Нера Бељански, новосадска пијанисткиња, композитор и професор:

“Најбољи начин да охрабрим своје ученике да узму учешћа у овом фестивалу јесте, за почетак, да и сама наступим. Овај фестивал је диван подухват… разнолико, шарено, узбудљиво и динамично, готово маратонско дружење између бројних уметника и љубитеља клавирског звука.
Веома се радујем и захваљујем на свему томе!”

Ивана Ножица, Piano City Novi Sad фестивал