Вероватно знаш да имаш право на конкурисање за студентске домове у Новом Саду и уколико испуњаваш одговарајуће услове – можеш паковати кофере. Одговарајући услов за тебе бруцоша првенствено представља добар просек, а поред тога је потребно прибавити још неколико докумената које прописује Конкурс Министарства. Конкурс за пријем докумената у студентске домове за тебе бруцоша траје од 1. до 15. септембра. Из искуства бих ти рекла да што пре преузмеш Конкурс на Благајни Службе смештаја (досад је коштало 300 динара) и започнеш збрку око решавања те силне документације.

Поред пријаве на Конкурс потребно је набавити и уверење о приходима по члану породице студента (од 1. јануара до 30. јуна текуће године), као и уверење о упису прве године и оверену копију или оригинал сведочанстава за све разреде средње школе. Наравно, уколико ти нешто није јасно, питај старије студенте, некога на шалтеру или нас, а имаш и на конкурсу све детаљно објашњено тако да са тиме не би требало бити проблема. Учини себи услугу и не подноси конкурс последњи дан, не троши своје живце и стрпљење без везе. Такође се припреми на огромне редове и чекања, барем на Филозофском факултету.

Након што си предао сву одговарајућу документацију, чекаш најкасније 72 сата од закључења Конкурса 15. септембра, како би изашла Прелиминарна ранг листа на интернет сајту студентског центра Нови Сад, као и на огласним таблама факултета. Затим следи рок од осам дана у ком можеш да поднесеш приговор на Прелиминарну ранг листу, уколико је то потребно. Тада Служба смештаја објављује Коначну ранг листу док ти тражиш своје име на брду папира полепљеним на прозорима службе смештаја. Тада сазнајеш који дом си добио и немој да очајаваш уколико добијеш дом који ниси желео, јер се многи мењају са особом која жели нпр. баш твој дом. Последњих година студенти објављују у Фејсбук групе домова да желе да мењају дом и тако налазе замену, па уколико се нађеш у таквој ситуацији, прикључи се групи дома у којем желиш да станујеш и пиши на зид те странице.

Након целе ове перипетије остаје само да потпишеш Уговор о становању у студентском дому и уселиш се у дом и ту почиње ново раздобље твог студентског живота. Надамо се да смо ти помоглаи а детаљније о самом конкурсу можеш сазнати на страници Службе смештаја.

Срећно и ако затреба помоћ – ту смо!

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи