Лето је период који највише ишчекујемо због распуста, годишњих одмора и путовања. Шта је лепше од привременог бега у другачију стварност и промене свакодневнице? Плажа, безбрижност, пливање, сунчање и одбојка на песку су оно чему се радујемо када нас опхрва стрес у школи или на факултету. Чини се да тих неколико дана чекамо читаву годину, али да они прођу брже од секунде. Након тога нас чека повратак у реалност и суочавање са обавезама, а ово често буди тугу, безвољност и осећај да је најбоље иза нас. Постоји неколико начина да се изборимо са депресијом која настаје након повратка са летовања.

1) Унеси део свог летовања у свакодневницу. Не запостављај живот који си досад водио и задатке који су пред тобом, али покушај да одржиш енергију и дашак окружења које си имао на путовању. Уколико си као сувенир са мора донео морско камење или воду, направи неки украс од њих и држи их на видном месту. Удахни једном дневно мирис морске воде и искористи тај тренутак да премоташ најлепше догађаје које си тамо доживео. Слушај песме које су обележиле те дане и кад год ти је потребно, гледај слике које су настале док си са друштвом истраживао плаже или када си пробао нову храну или пиће.

Шкољке могу бити веома леп украс у твом стану

2) Организуј окуп са пријатељима са којима си ишао на одмор. Изабери дан када сте сви слободни и изађите у град или, уколико је могуће, одвезите се негде далеко од људи које виђате сваки дан и радите оно што сте тамо радили. Препричавајте најзанимљивије догодовштине и на неколико сати заборавите да се лето ближи крају.

Журка по повратку – зашто да не?

3) Искористи енергију са одмора да будеш продуктивнији код куће. Сигурно те још увек држи адреналин са којим си се будио далеко од свакодневнице. Убризгај га у своју рутину и учини је узбудљивијом. Посвети се задацима које треба да завршиш и започни нови план како би испунио свој дан.

4) Почни да планираш следеће путовање. Ово може бити и једнодневни излет, новогодишњи бег у неку од европских престоница или чак и следеће летовање. Распитај се о понудама и ценама и одвајај новац за наредни одмор. Схватање да те тек чекају нове авантуре, културе и доживљаји даће ти полет за предстојеће дане.

Размишљај како да следеће лето буде још боље од овог!

5) Буди захвалан на прилици да доживиш и видиш оно што јеси. Осећај захвалности буди позитивне емоције, зато се труди да и после неколико недеља цениш одмор на коме си био. Без обзира на то да ли си напорно радио и штедео да одеш на летовање, није свако у могућности да издвоји новац да оде на одмор. Нека ти ово буде гориво да се још више трудиш и да свако путовање учиниш непроцењивим.

Тина Натарош

Фотографија: Марија Ердељи