Најбољи вид одмора је активни туризам, каже Данијела Николић која већ шест година води овакве туре. То подразумева организовану активност за сваки дан одмора – пешачење, рафтинг, кајак, кањонинг, бициклизам… могућности су бројне.

Поглед на планину Бјеласицу

– Радила сам свуда по земљама бивше Југославије, али сам највише времена провела у Црној Гори. Она има и море и планине и та комбинација се веома допада странцима. Претежно радим са групама са француског говорног подручја, али у агенцији имамо и водиче за немачке, јапанске и енглеске групе – каже Данијела и додаје да се посетиоци увек прво одушеве квалитетом хране са ових простора.

 

Бјеласица је препуна разноврсног цвећа

Посебан ужитак пружа планина Бјеласица. Она се простире на 630 квадратних метара. Пресецају је две велике реке, Лим и Тара. На њеним падинама се простиру места Колашин, Мојковац, Бијело поље, Беране и Андријевица. Планина је веома приступачна и лако проходна до врхова од којих се истиче Црна глава са највишом тачком на 2139 метара.

 

Катуни Врањак, мале дрвене колибе

– Бјеласица је једина планина у Црној Гори која је вулканског порекла. Има предивне пашњаке и поља препуна разног цвећа. На њој се не уздижу велелепни хотели, већ су гости смештени у мале дрвене колибе које се називају катуни, а које су опремљене само са креветима и пећи која вас огреје уколико се нађете на планини у току хладнијег периода – рекла је Данијела и додала да је њој најлепши део планине национални парк Биоградска гора у склопу којег се налази највеће планинско језеро у Црној гори, Биоградско језеро.

Природни извор воде

Успињући се лагано ка врху планине можете наићи на манастир Светог Кирила и Методија. Отац Јоил Булатовић, који је дуги низ година био чувар кивота Светог Василија Острошког, одлучио је да 1995. године на породичном имању изгради овај манастир. Он је намењен женама, а манастир који ће бити само за мушкарце је још увек у изградњи. Оца Јоила многи цене због његове мудрости и долазе издалека не би ли га упитали за савет. Ако питате мештане Колашина за оца Јоила, рећи ће вам да он има исцелитељске моћи и причаће вам приче о томе како уме да прочита оно што носите у души.

Стадо на испаши

– Ноћи су планини су предивне. Небо пуно звезда и звуци птица и цврчака око вас. Нарочито у мају и јуну када све цвета и Бјеласица је препуна орхидеја. Увек топла препорука за одмор – закључује Данијела.

Текст и фотографије: Јелена Врцељ