Други дан програма Градић феста, као вероватно најсадржајније вече од када се одржава Фестивал уличних свирача, у потпуности је задовољио оне ентузијасте међу љубитељима уметности који су похитали у Подграђе чим је поподневно невреме утихнуло. Не баш идеалне временске прилике тако нису успеле да поремете концепт фестивала, који се одмах након предвечерњег разведравања неометано одвија према плану и сатници, на велику радост неколико хиљада задовољних посетилаца.

Након што су сви поподневни програми отказани, вечерњи садржај одвијао се према плану и распореду, па су се и извођачи потрудили да додатно загреју посетиоце, којих је у сваком тренутку на сваком пункту било и више него довољно да се свирка може сматрати успелом.  Доминација жена са гитаром или неким другим инструментом настављена је и другог дана, изванредним свиркама локалних звезда у великом успону, Нађе Врачарић и Дођо, као и загребачке кантри хероине Ирене Жилић и мултиинструменталисткиње из Суботице Јасне Јовићевић.

Киша није омела Новосађане да испрате све догађаје и друге вечери на Градић фесту.

Још већи интензитет узбуђења донели су емотивни наступи једног од најперспективнијих домаћих бендова Битипатиби, и канадско-београдске комбинације Ensh. Кулминација вечери уследила је на сцени код Београдске капије наступом либанског пројекта Love and Revenge, изузетно креативном електронском прерадом оријенталног мелоса, уз романтичне призоре филмских класика и свирачке бравуре Мехдија Хедапа на електричном уду. У међувремену, потпуно одушевљење међу бројним посетиоцима изазвала је „снежна лавина” суперсоничног фанк звука Скијаша и Јетија, као и темпераментне ирске поскочице Патрика Вокера. Поноћна киша је, нажалост, прекинула ток лепих дешавања, па је најављени наступ Лука Блaка померен за данас у 21 час.

Филмом „Наши очеви, мајке и њихова дјеца“ у режији Сање Савић почеле су прве пројекције на јединој затвореној локацији биоскопа Београдска indoor cinema – Биоскоп у затвореном простору на углу Београдске и улице Лисинског. Након овог филма посетиоци су имали прилику да погледају и филм Тамаре фон Штајнер „Controindicazione“, који говори о затворској болници за ментално оболеле особе у Италији. Одмах потом представио нам се дуго очекивани филм Луке Бурсаћа „Афтерпарти“ који нас уводи у свет инстант хедонизма и ноћног живота младих у Србији. Љубитељи хип-хоп музике уживали су у пројекцији филма Angelique Germain „Универзално стање ума“, који нас је уз сјајне музичке звуке провео кроз интернационалну сцену хио хип музике.

Испред филмског платна није било ниједног слободног места ни друге вечери Градић феста.

У барконој атмосфери улице Владимира Назора, на левој страни Подграђа од Београдске улице, у биоскоп на отвореном Назоровој Open Air Cinema представила су се два сјајана филма: сатирична комедија која долази из Француске, режисера Иана Клипера „Звездано небо над мојом главом“ и „Јесен самураја“ Данила Бећковића. На највећој локацији Капија Open Air Cinema, иза Београдске капије, посетиоци фестивала уживали су у две дивне комедије и емотивној драми о легенди музичке сцене Ник Кејву. „Два лото листића“ режисера Paul Negosescua, комедија која нам долази из Румуније отворила је ову локацију. Након комедије приказан је филм режисера Андруа Доминика, емотивна драма о породичној трагедији Ника Кејва „Још једном с емоцијом“. Након овог тешког али дирљивог филма на платну је поново била приказана комедија која нам долази из Израела „Свети ваздух“ режисера Shadu Srour.

Посетиоцима су се обратили и аутори појединих филмова који су били на програму друге вечери на Градић фесту.

На локацији Рампин пут Open Air Cinema, у близини цркве Св. Јураја, представили су се креативци из нискобуџетних индустрија у оквиру селекције Up to 10000 bucks.  Друге вечери публика је имала прилику да ужива у чак 15 краткометражних филмова.

Данашњи програм погледај ОВДЕ.

Фотографија: Градић фест