Свечаном поворком учесника и грађана од Трга слободе до Београдске капије, коју је предводио „Flaach Bras Band” из Швајцарске, оркестар од 30 лимених дувача. јуче је отворен Фестивал уличних свирача који се одржава овог викенда у подграђу Петроварадинске тврђаве.

Више од 20.000 Новосађана придружило се синоћ свечаној поворци у раним вечерњим сатима и до краја прве програмске вечери учинило да подграђе оживи.

За добру атмосферу били су задужени бројни необични састави из земље и иностранства, међу којима су и Бојана Вунруришевић, Кристофер Пол СтелингThe Trouble Notes, Буч Кесиди, и многи други, док је Pop Up пункт окупио љубитеље електронике који су ђускали уз дискретно осветљење старинских украсних лампи.

Pop Up пункт је синоћ имао посебну атмосферу у Градићу.

Непосредно пре програма отварања интернационалног филмског фестивала СинемаСити, који на Градић фесту слави 10 година постојања, приређена је конференција за медије на којој је директорка Фестивала уличних свирача, Натали Бељански Поповић, указала на заједничку мисију свих партнера у организацији са намером да се посетиоци кроз квалитетан уметнички програм различитих садржаја идентификују са простором старе барокне архитектуре, који се тако постепено буди и постаје атрактиван за живот, рад и туристичке посете.

Велик број љубитеља уметности учинио је да подграђе оживи.

На значај Градић феста за Нови Сад указао је и члан Градског већа за културу Далибор Рожић, који је подсетио да се овај фестивал уклапа у стратегију децентрализације културе, као и да је Град од почетка препознао ту иницијативу и помогао како организацију тако и само подграђе, где је већ реновирано 45 фасада.

Филмски део Градић феста  и свечано отварање фестивала почело је на локацији Капије Open Air Cinema, иза Београдске капије, у оквиру које су представници Синема Ситија уручили ИБИС награде за изузетан допринос домаћој кинематографији, Мирјани Карановић и Миодрагу Миши Милошевићу. Након уручења награда, фестивал је на истој локацији отворио филм из селекције национална класа „Реквијем за госпођу Ј“.

У Градићу је овај викенд и велики број филмољубаца на Cinema City фестивалу.

Ове године, поред Фестивала уличних свирача и фестивала Cinema city, у спектаклу на Петроварадинској тврђави учествују и Pop Up, Сценаторија, Субурбијум, Фрушкаћ, Happy trash production, Угрип и ААааа фестивал.

Градић траје до недеље, 3. септембра, а вечерашњи програм погледај овде.

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment