Према овогодишњем истраживању Медиакикса, током живота људи проведу пет година и четири месеца на друштвеним мрежама, од тога највише на Јутјубу и Фејсбуку. За ово време могли бисмо отићи до Месеца и назад 32 пута и истрчати маратон 10,000 пута.

Овде можете прочитати више о утицају друштвених мрежа

Након ових података запитала сам се колико квалитетно проводим своје време и како социјални медији заправо утичу да се осећам. Схватила сам да ове платформе махом негативно делују на мене и да бих уместо што нон-стоп проверавам имам ли нове поруке и ко је шта објавио, могла написати пет текстова, обићи три другарице или отићи у биоскоп. Задала сам себи задатак да 10 дана не користим друштвене мреже и тако прочистим свој ум и живот. Ово је на почетку звучало лако и изводљиво, али како је време пролазило, наркоман у мени доживљавао је кризу и тражио је дозу Фејсбука.

Први дан прошао је најлакше. Била сам пуна ентузијазма и осећала сам се поносно што сам се упустила у тај изазов. Чак нисам пуно ни размишљала о томе шта пропуштам, ко ће ме све тражити и какве ће ме нотификације чекати када се вратим својој адикцији. Урадила сам далеко више него што сам успевала пре. Дан сам поделила на учење језика, дружење, гледање филмова и писање. На крају дана осећала сам се продуктивно и освежено.

Трећег дана црв виртуелних мрежа полако је оживео. Шта год радила, у подсвести ми је било шта се тамо дешава када мене нема. Од неких пријатеља добила сам и забрињавајуће поруке да ли сам добро и зашто Фејсбук више ни не приказује када сам последњи пут била активна. Објаснила сам им велику мистерију и даљу комуникацију обављала сам преко мејла и смс порука.

До седмог дана поново сам живела ослобођено, ван друштвених токова, али срећно. Ипак, овоме је допринело и то што сам знала да ће се мој изазов завршити за три дана и сада је у мени прорадио и инат који ме је терао да истрајем.

Десети дан. Не желим да се вратим. Осећам се као Леонардо ди Каприо у филму Плажа када напусти цивилизацију и ужива у чарима обичног и неоптерећеног живота. Ипак, радозналост и наркоманска криза побеђују. Гомила порука, нотификација и објава. Схватам да ме ипак више интересује другаричин позив да одемо на купање. Притискам X и остављам друштвене мреже за неки други дан. Живот је дугачак, али ипак не довољно да бих Фејсбуку поклонила годину дана и седам месеци.

Тина Натарош

Фотографија: Марија Ердељи