Првак Србије у боксу до 64 килограма Дамјан Грмуша тренутно је у полусезони новопокренуте регионалне међународне боксерске лиге где боксује за екипу Спартака из Суботице. Овог борбеног младића очекује још седам мечева до краја, а први меч је већ у септембру. Његова екипа се налази на другом месту, док њега очекује други најјстарији турнир у Европи „Златна рукавица – меч шампиона” где је прошле године освојио златну медаљу у лако – велтер категорији. За Омладинске новине Дамјан нам открива да ускоро прелази у професионални бокс, а више о боксу, његовој каријери и плановима прочитај у наставку интервјуа.

Постоје предрасуде да је бокс насилан спорт који некада може негативно да утиче на омладину. Како то објашњаваш и шта за тебе представља бокс?

Па сама чињеница да тренираш не би ли се тукао са такође утренираним младићем не показује превише лепоте о самом спорту. Али бокс није само туча, него једним делом постаје начин живота, уколико га као спорт схватиш озбиљно. Сами тренинзи нам помажу да се осећамо боље, да изгубимо вишак килограма, да слободно време искористимо на најбољи могући начин. Сматрам да спорт помаже особи да одраста здраво и постане боља особа.

Шта очекујеш од екипе ове сезоне/године?

Пошто је такмичење тек основано (последњи пут слично такмичење је било у време Југославије), сви ће желети ту прву позицију. Конкуренција је веома јака, иако смо стартовали добро уз четири победе и једним поразом од екипе из Хрватске клуб „Сесвете“, можемо бити задовољни тренутним учинком. Очекујем да ћемо бити прваци, имамо младу и спремну екипу.

Дамјан Грмуша

 

Како се припремаш за турнир „Златна рукавица – меч шампиона” и каква су ти очекивања?

Спремам се и тренирам у свом новом матичном клубу из Смедерева, клуб „Деспот”. Тамо је цео колектив тренера који брусе моју форму до жељеног нивоа. Тренирам два пута дневно, сваког дана, како техничким, тако и физичким делом: снагу, експлозивност, покретљивост, брзину, динамику, и издржљивост. Очекивања су ми велика, али ради се о другом најстаријем турниру у Европи, тако да се никад не зна.

Шта за тебе представља прелазак у професионални бокс и шта то може променити у твојој каријери и животу?

Професионални бокс је једна виша степеница, повећава се број рунди (дужина меча) и захтева већу посвећеност спорту и много већа улагања. Сам назив „професионалац” говори све. Као и већина успешних спортиста, гледам и тај финансијски део, тако да је то један од главних разлога преласка у профи-бокс који се одржава само у иностранству у много озбиљнијим организацијама.

Дамјан Грмуша

 

Како људи реагују када им кажеш шта тренираш?

Људи реагују позитивно, много њих ме пита да ли је опасно и ризично бавити се боксом. Сматрам да је сама слика о спорту лоша док год не уђеш у салу и не започнеш тренирање. Многе девојке тренирају бокс рекреативно на бази фитнеса и тако доводе своје тело до жељеног нивоа и до лепог изгледа.

Омладинске новине желе много среће Дамјану на турниру, као и његовој екипи! А свима вама шаљемо спортски поздрав уз Дамјанову реченицу: „Спорт помаже особи да одраста здраво и постане боља особа“! 

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: приватна архива