Пабло Пикасо је рекао да је акција кључ сваког успеха, а то најбоље зна индустријски дизајнер Душан Ђокић који je пример младог, успешног, амбициозног и способног младића. Овај младић је са само 25 година представио идеју концепта за iPhone 7, док је прошле године његов концептуални дизајн Harley Davidsonа проглашен за најбољи рад у области индустријског дизајна у Србији. Макета тог дизајна је представљена на овогодишњем сајму аутомобила и мотора – Motopassion 2017. где су посетиоци такође могли видети концептуални дизајн футуристичког електромотора који је на сајму први пут представљен јавности. Више о томе, као и о Душановим пројектима  и „тајни“ његовог успеха прочитај у наставку интервјуа.

Прошле године Душанов концептуални дизајн Harley Davidsonа проглашен je за најбољи рад у области индустријског дизајна у Србији.

 

Како си дошао на идеју да се бавиш дизајном и самим тим дизајнираш овако велике пројекте?

Верујем да је свако предодређен за неку професију и да је само потребно да има среће и крене правим путем. Мене су одувек привлачиле и испуњавале ствари на које могу да утичем, управљам њима и да ни из чега стварам нешто ново. Никада нисам себе видео у некој префесији где бих имао стриктно радно време, исти рутински задатак и живот по шаблону. Волим неизвесност, ширину, а овај посао ми то пружа, јер константно упознајем нове људе из различитих сфера пословања и сваком пројекту приступам индивидуално, дајем свој максимум и резултат је загарантован. Кључ свега су упорност и стрпљење.

Успешни Душан Ђокић

 

Познато је да је на сајму концептуални дизајн футуристичког електромотора освојио многе позитивне реакције. Можеш ли нам описати шта тај дизајн представља и како си задовољан представљањем на сајму ?

Концепт футуристичког електромотора је пројекат чији је циљ био да привуче што више пажње, изгледом који подсећа на моторе из научно-фантастичних филмова, јер сматрам да је сајам место где људи треба да виде нешто ново, другачије и интересантније од класичних модела и свега што одавно могу видети на улицама. Ово је пројекат на коме треба још доста радити што се тиче функционалности, али је представљена и идеја, решење мотора који иде на електрични погон, где су електромотори смештени у точковима, а батерије у телу.

Постоји ли у овој сфери пословања могућност напредовања на српском тржишту?

У Србији опстају само послови и пројекти који доносе новац. Овде нису важни ни квалитет, ни уметност, нити то да ли је неко таленат и има визију која би некада могла нешто добро да донесе, већ искључиво ствари које сада и одмах доносе профит ономе ко улаже у њих. Уколико се нешто може набавити из иностранства за динар јефтиније, одабраће њих, а не неког ко је одавде и ко ће створити лепу слику о Србији у свету. Нажалост, тешко је успети у таквом окружењу уколико нисте баш стрпљиви и корак по корак градите своје име и умете да послујете и са страним и са домаћим клијентима.

Душан Ђокић

 

Као што смо на почетку рекли, пример, а и узор си многима. У чему је тајна твог успеха?

Не постоји тајна, рецепт је једноставан. Уколико сте рођени као сањар и визионар, као неко ко жели да промени свет и пружи му нешто ново – потребно је само да константно радите на себи, учите, усавршавате се, радите и временом резултати постају видљиви. Некада ћете успети из петог, а некада из десетог покушаја да направите добар резултат. А успех је скуп добрих резултата. Важно је бити стрпљив и сачекати своје време.

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: приватна архива