Шездесете памтимо по хипи покрету, седамдесете по диско грозници, а осамдесете по шаренилу, џомбастим нараменицама и пуно лака за косу. Од декаде 2010. остало нам је још мање од три године и поставља се питање по чему ћемо је памтити и шта ју је досад обележило.

Технолошки гледано, ово је декада иновација. Доступне су нам слушалице виртуелне реалности, робот кућни љубимац, уређај XSТАТ 30 који може бити убризган у дубоку рану и излечити је за мање од минуте и простетичка рука која пружа осећај додира. Имамо ту привилегију да будемо сведоци великих достигнућа која убрзано преобликују наш свет и претварају га у нешто што смо до скоро могли видети само у филмовима.

Овде можете пронаћи листу највећих изума из 2016. године

Живимо у времену када се чини да све постаје могуће. У одређеним државама признат је и неутрални пол у документима, а у медијима су увелико присутне транс или особе које су хируршки прилагодиле пол и сада имају своје ријалити емисије и фанове широм света, а међу њима је, вероватно, најпознатија Кејтлин Џенер.

Иако ова деценија обилује напретком, посматрајући модне трендове, чини се да дизајнерима попушта креативност и да ће десете остати запамћене као године рециклаже моде осамдесетих и деведесетих година прошлог века. Чокери, тексас у свим облицима, неон боје, фланелске кошуље и бунтовне мајице са логом култних панк бендова, владају нашим улицама и у медијима. Повратак последње две деценије прошлог века приметан је и у данашњим филмовима, спотовима и музици. Обраде старих хитова, римејкови филмова и начин на који се снимају и користе боје у њима, одају утисак као да смо остали заробљени у прошлости. Разлог за ово може бити и то што генерације које су стасавале у тим годинама или су тада рођене, сада почињу да обузимају филмску и модну индустрију, па кроз своја дела испољавају носталгију и сећања на период у коме су били безбрижни.

2010. су године великих промена и турбуленција, а захваљујући досадашњим открићима, делују као прелазни период који ће нас одвести до деценије у којој ће човечанство тек доживети бум и променити свет какав знамо.

Тина Натарош

Фотографија: Марија Ердељи