Бисер домаће и светске уметничке сцене је  млади Београђанин Вук Ћук који унутар свог универзума ствара права уметничка дела. Сликар који се образовао на Факултету примењених уметности у Београду и Универзитету примењених уметности у Бечу. Recognition award – MAC museum Vienna, награда за цртеж из Фонда Владимира Величковића, награда за сликарство Миодраг Вујачић Мирски, Award for sculpture – Taiyuan Sculpture Symposium – нека су од признања талентованог Вука. Истиче како инспирацију проналази унутар свог универзума.

„Свако је дете уметник. Проблем је остати уметник након одрастања“, рекао је Пикасо. Колико ти уметничка слобода и посвећеност сликању помаже да не одрастеш?

Деца су, при том најранијем стварању, ослобођена научених норми и правила и стварају под директним утицајем интуиције и због тога њихови радови имају висок степен ликовног квалитета. Интуиција је доста важна код сваког стварања, али постоји и доста других фактора које један рад чине добрим.

Вук Ћук

Твој таленат је препознат и цењен и у иностранству, где си се и школовао. Колико ти то импонује и који је најлепши комплимент који си досад добио на рачун својих радова?

Имао сам лепо искуство у раду на пројектима, од којих би поменуо мурал у отвореном делу музеја Kunstlerhaus на Karlsplatzu. Прошле године сам учествовао на једном скулторском симпозијуму у Кини и добио награду за две скулптуре које сам тамо направио, што је такође велика част. Највећи је комплимент када неко купи твој рад.

По чему се комерцијални пројекти разликују од онога што иначе ствараш и на који досадашњи пројекат са правом можеш рећи да си јако поносан?

Комерцијални пројекти су ми забавни, зато што, за разлику од пројеката које радим за себе, морам да испоштујем задате оквире. То је другачији начин каналисања креативности и стога друга врста изазова. Омиљени пројекти из комерцијалне сфере су ми свакако за Кока Колу, и скорашња сарадња са Кабинет пиваром за коју сам дизајнирао етикету за Shatzi пиво.

Да ли се тешко раздвајаш од слика у које си уложио пуно труда, љубави и рада или те радује чињеница да се твоја уметничка дела радо купују, што је у једну руку и доказ квалитета?

Мени је оно што стварам најважније до оног тренутка док га створим. После долази неки период анализе и посматрања створеног након чега добијаш нове идеје. Још увек нисам створио ниједан рад од ког ми је било тешко да се одвојим.

Јелена Драпић

Фото: Приватна архива