Тинејџ серије често са собом повлаче негативну конотацију и оптуживане су за превише драматизације и нереалности. Нетфликсова серија ,,13 разлога зашто’’ издвојила се из ове масе и брзо постала културни феномен о којем готово свако има мишљење.

У центру радње налази се Хана Бејкер, девојка са много слојева чији живот, из епизоде у епизоду, све више одмиче контроли и на крају се завршава самоубиством. Серија показује како наизглед небитне и насумичне ствари, попут ефекта лептира, могу проузроковати читав низ догађаја и како једна реченица коју изговоримо у афекту, може некога отерати преко руба. Поред пријатеља који су јој окренули леђа и постали непријатељи, неправедних гласина о њеној моралности, дечка ког је волела, али се он плашио да јој обзнани своја осећања, Хана се суочава и са најтежим ударцем – силовањем. Иако се чини да је ово превише драме за 13 епизода, догађаји су укомбиновани тако да вам увек све буде јасно, а да желите још, али и тако да прикажу компликовану и трагичну страну тинејџерског живота.

Овде можете погледати трејлер серије: 13 Reasons Why Trailer

Глобални утицај ове серије довео је до тачке да је порастао број позива за помоћ у Аустралији и Бразилу. С друге стране, оптужена је за гламуризацију самоубиства и да готово хипнотише крхке особе на овај корак. Но, не можемо ли онда рећи да се било која тема искоришћена у серијама и филмовима, попут преваре или наркоманије, глорификује? Ово су реални проблеми који су, ма колико јавност желела да их сакрије, део наше свакодневнице и логично је да ће бити приказани на нашим екранима. Екранизација не промовише самоубиство, већ нам показује да је оно међу нама, да можда нама блиска особа пати и показује знакове депресије, али ми то не препознајемо.

Свест о вршњачком малтретирању и депресији мора се подићи и људи морају бити едуковани, како би били способни да пруже помоћ особи којој је потребна. Популарност ове серије није случајна. Чињеница је да се готово свако може пронаћи у патњи барем једног лика, а иако је та истина приказана на сиров и потресан начин, међу нама је и уместо заташкавања, морамо тражити решења.

Тина Натарош

Извор фотографија: weheartit.com