Дама коју краси младалачка енергија, креативан дух и ентузијазам. Анета Горановић са правом може понети титулу успешне пословне жене. У досадашњој каријери постигла је много: политиколошкиња међународних односа, директорка Рефлектор театра, а раније је била волонтерка Центра Е8.

Рефлектор театар настао је као огранак Омладинског центра Е8. Како је дошло до тога?

Од септембра прошле године кључала је идеја, састајали смо се, постављали циљеве, да би од јануара 2017. године лансирали Рефлектор театар, независну омладинску и ангажовану позоришну трупу, место окупљања младих уметника и активиста, волонтера и савезника, који својим радом желе да стварају и утичу на оно што их окружује. Оне који желе да млади буду у позоришту и да на сцену постављају теме које их се тичу.

Који су основни циљеви које Рефлектор театар настоји да испуни заједничким радом целог тима?

Ангажованост и популаризација позоришта. Тематски, желимо да осветлимо проблеме, питања, да се бавимо и истражујемо оно што имамо потребу да променимо. Да учимо и напредујемо кроз позориште заједно са публиком. Да критикујемо, да бисмо били бољи.

Рефлектор театар_2
Рефлектор театар

Да ли је позориште моћно средство за едукацију  младих нараштаја?

Позориште је моћно и важно, а као доказ достављам дискусије после наших представа, које нам пружају прилику да директно комуницирамо са младима, да чујемо њихове сјајне коментаре и питања.

Организовали сте радионице како би се глумци што боље упознали са  маргинализованим групама у друштву. Колико је важно да они прођу обуку и каква су досадашња искуства?

Сигурни смо да је то корисно и одговорно посебно када се обраћамо младима или када се бавимо позоришним документовањем садашњег тренутка. Питања абортуса, депресије, насиља, мушкости, цензуре и људских права, тичу нас се и да би имало смисла све што постављамо на сцену, желимо да као тим разумемо зашто и како неком проблему прилазимо.

Како постижеш сва задужења која имаш као директорица Рефлектор театра?

Тако што покушавам да црпим мотивацију и енергију из сада млађих чланова нашег тима, из реакција публике и подршке коју ми породица и пријатељи пружају.

На који начин се заинтересовани могу пријавити да постану део волонтерског програма Рефлектор театра?

Следећи конкурс биће отворен у септембру, мада увек одговоримо младима који баш сад желе да постану део нашег тима. Предлажем свима који су заинтересовани да посете наш сајт и сазнају све.

Јелена Драпић

Фото: Приватна архива