Амерички сан на српски начин

Немања Јосић је двадесеттрогодишњи Суботичанин који је након средње економске школе у родном граду одабрао Америку као земљу својих снова, а сан му се и остварио! Завршио је „Lake Erie“ колеџ у Охају, а данас ради као финансијски аналитичар. У току студија два пута се такмичио у предузетништву и оба пута освајао, ни мање ни више, него прво место. Први пут 2015, а други пут ове године.

– Први пут када сам учествовао био сам на другој години и почео сам да радим као асистент професору. Мој задатак је био да помажем студентима који имају потешкоће. Међутим, организација је овде представљала проблем. Решење до ког сам тада дошао јесте отварање сајта, а тренутно радим на његовом развоју – започиње своју причу Немања.

Његова идеја састојала се из пет корака у учењу:

  1. Мотивација – објашњење како ће лекција касније да буде корисна;
  2. Видео – учење помоћу видео и аудио лекција;
  3. Квизови – преко њих студент након завршене лекције може да провери своје ново знање;
  4. Игре – практични рад стеченог знања и међусобна такмичења;
  5. Асистент – уколико су студенти показали знање, могли би и сами да постану асистенти и подучавају друге студенте.
Немања је већ два пута освојио прво место на такмичењу у предузетништву.

 

На „Lake Erie“ колеџу у Охају овакво такмичење се организује једном годишње, а пропозиције су да такмичар сам одабере проблем у свету, пронађе решење за њега и направи план реализације. Свега 7 такмичара на крају добија шансу да се покаже пред жиријем и публиком.

– Друго такмичење које је било ове године тицало се теме соларних играчака. Стало ми је до очувања планете, те сам радо размишљао о овом проблему и покушавао да дођем до решења. Осмислио сам концепт у оквиру ког би на свакој дечјој играчки био соларни панел, а осим што би се уштедела енергија, деца би добијала и повратну информацију о утрошеној струји. Крајњи циљ била би едукована омладина која би на овај начин стекла образовање о функционисању струје и соларних панела – додаје Немања.

Немања је за своју идеју о соларним играчкама освојио прво место.

Детаљније о производима моћи ће да се прочита ускоро на Немањином сајту, а у будућности жели да пласира на тржиште како соларне играчке, тако и друге своје идеје. Немања још каже да су путовања и упознавање других култура веома важни јер се тада ум најбоље отвара.

– ‘Дан који изгубиш је дан који никада не добијеш назад’. Време је оно што је најважније, због тога се ја трудим своје да анализирам и унапредим своју личну ефикасност – закључује Немања.

 

Сара Матковић

Фото: Приватна архива