Иван Mарковић најбољи глумац 11. Фестивала савремене руске драмe Koljada Plays

На престижном 11. Интернационалном фестивалу савремене руске драме Кoljada plays који се одржао у јуну у Јекатеринбургу (Русија) гостовала је и представа Праћка Николаја Кољаде у извођењу групе Public P из Бачке Паланке, а у  режији Соње Петровић. Овом приликом глумац Иван Марковић који тумачи улогу Иље добио је  награду за НАЈБОЉУ МУШКУ УЛОГУ.

 – ГРАН-ПРИ за најбољу мушку улогу на „Koljada Plays-u” Иван Марковић је освојио простудираном, дискретном, тихом глумом, средствима необичним за тако  младог уметника. Аристотеловски „пад из среће у несрећу”, два пријатеља, па онда  и љубавника, одиграли су потресно, истинито, тачно, па је и жири који је сваку од  представа пропратио детаљном драматуршком и критичарском анализом – одмах  сигнализирало да је у питању улога коју награда не треба да мимоиђе. Захваљујући  маштовитој режији Соње Петровић и одличним драматуршким интервенцијама Тијане  Грумић према Кољадином мишљењу (који је председавао жирију), ово је једно од  аутентичних тумачења света, који настањује његово прослављено драмско  ствараштво –  рекла је драмска  критичарка Драгана Бошковић за Новости (12.јул 2017).

Иван Марковић

Представа „ПРАЋКА”, Николаја Кољаде бави се питањем срамоте у љубави обрађујући хомосексуални догађај. Ова психолошка драма је прича о нама и  нашим унутрашњим борбама, прича о мржњи коју ширимо јер смо потиснули љубав,  а та мржња често је прихватљивија од љубави. Писац за ову драму истиче да му је једна од најдражих иако спада у његов најмање извођен текст. Ово читање Кољаде је искрено и емотивно, користи се суптилним позоришним елементима  покушавајући да начини атмосферу прљавог, али дома пуног емоција у коме смо  сви заједно, једнако уплетени у борбу подсвести главног јунака Иље.

Поводом награде глумац Иван Марковић је рекао:

Ја ни након две недеље,  откако смо се вратили са фестивала, нисам свестан важности ове награде. Наравно  да си срећан, али то је само један ниво. Када живиш у држави у којој је буџет за  културу мањи од 1% и када ни на једном конкурсу не добијеш зелено светло, логично је да одустанеш. Захваљујући фестивалу Koljada Plays, а највише  Николају Кољади који нам је финансијски омогућио гостовање, ми нисмо одустали!  Зато је ово награда за Ивана, Соњу, Тијану, Луку, Бојану, Николу, за још једног Николу и за све остале младе уметнике који се боре. Живело  позориште!

Бојана Милановић у улози Ларисе

Да је ово гостовање било врло значајно потвдила је и редитељка Соња Петровић:

Предивно је учествовати на Koljada Plays фестивалу и имати прилике да разговараш  са писцем чија си дела до тада еуфорично анализирао, а још је дивније добити било  какво признање. Постоји ли већа сатисфакција од потврде да си стварно добро  протумачио оно што је писац хтео да каже! Имали смо ту шансу да погледамо остварења његових драма из целог света и да чујемо његове и критике осталих  драмских уметника. Ово је врло значајно за нас као младе уметнике на почетку  својих стварања.

Видео-најаву представе Праћка погледај ОВДЕ.

Иако награђена и призната од стране самог писца Николаја Кољаде, ова представа и даље нема свој дом. Неколико пута се играла у просторијама Установе за  културу Пароброд, као и на Камерној сцени Српског народног позоришта. Такође је гостовала и на Фестивалу Анфитеатар у Краљеву, а у плану су још неки фестивали у региону.  Међутим, учесници кажу да је веома тешко самостално  организовати гостовања и изнова се прилагођавати новим просторима.

Волели  бисмо када би нам ова награда значила у толико да постанемо редован репертоар  неке камерне сцене било где у Србији. Чврсто верујемо да ова представа то заслужује, додала је редитељка.

Eкипа представе „Праћка“ са прослављеним писцем (трећи са десна) Николајем Кољадом и гувернером (у средини)

Комад је на српски превео Новица Антић, а у представи играју Иван Марковић,  Никола Кнежевић и Бојана Милановић. Драматург је Тијана Грумић, дизајнер звука  Лука Ђорђевић, дизајнер светла Никола Маринков, док режију потписује Соња  Петровић. Музику за представу створила је екипа представе заједно.

 

Коментари

Comments are closed.