Све лепоте града на Врбасу

Кренеш ли у обилазак Републике Српске, не можеш а да не видиш све лепоте града на Врбасу. Највећи и главни град Републике Српске, те други по величини Босне и Херцеговине, широм отвара своја врата за све добронамерне госте.

Погодили сте, реч је о Бањалуци! О лепоти овог града испеване су многе песме, али тек личном посетом уверићеш се у истиност тих тврдњи.

Утицаји различитих култура и обичаја видљиви су на великом броју културно- историјских споменика који сведоче о неким ранијим временима. Доћи у Бањалуку, а не прошетати главном улицом – Господском, недопустиво је. У наставку можеш видети зграду председника Републике Српске, као и културни центар – Бански двор. Туристи радо посећују  Храм Христа Спаситеља, цркву Свете Тројице и Католичку катедралу Св. Бонавентуре. Бањалука се може похвалити и уређеним парковима, а спас у овим летњим месецима свакако су многобројне баште кафића. Гурмани не смеју пропустити чувене бањалучке ћевапе. Бањалука је универзитетски град који врви од студената који су одлучили да баш овде упишу неки од познатих факултета. Бањалучани су познати као познаваоци културе, па је у самом центру града смештено и позориште, етнографски музеј, као и народни музеј савремене уметности.

Храм Христа Спаситеља

Ако питаш Бањалучане шта још да посетиш одговор ће бити кратак: Врбас и Кастел. Врбас – изворна планинска река симбол је овог града и права оаза током летњих месеци који су пред нама. Тврђава Кастел представља најстарији историјски споменик, а у оквиру њених камених зидина одржавају се бројне културне манифестације.

На јужној страни града на Врбасу налази се познато излетиште – Бањ брдо. Љубитељи шетње, планинарења, шуме, те извора воде пожелеће да овде остану много дуже од планираног.

Мушка популација пожуриће да посети овај град када сазнају и ову чињеницу: на једног мушкарца долази чак седам жена. Ех, па шта чекаш? Спакуј кофер, купи карту и спреми се да доживиш све лепоте града на Врбасу. А ко га једном посети, враћа му се увек.

Јелена Драпић

Фото: Бања Лука туристичка организација