Студенти из Никарагве, Летоније, Индонезије, Сомалије, Турске, Русије, САД и још 50 земаља света окупљају се у срцу Београда и на најбољи могући начин показаће да је могуће и да је потребно да заједничким снагама радимо на томе да се наш глас што даље и што јаче чује.

Међународна студентска недеља у Београду (ISWiB – International Student Week in Belgrade), се ове године, једанаести пут, одржава од 16. до 24. јула уз подршку Министарства културе и информисања. Поново ће окупити више од 300 младих са свих континената који ће учествовати како у едукативном, тако и у културном и забавном програму фестивала.

Као и сваке године, велика пажња ће бити посвећена едукативним радионицама, на којима ће учесници свакодневно имати прилику да се баве горућим темама у свету, као што су трговина људима, дискриминација на интернету и у свету око нас, активизам младих, или неједнакост међу половима.

Пошто су претходних година гости из иностранства показали велико интересовање за српску културу, ове године ће имати прилику да науче више о традицији наше земље у оквиру радионице „Ми волимо Србију“. Неки од њих ће се, пак, потрудити да савладају основе јоге, или пејзажне архитектуре. Готово све радионице ће се одржавати у Београдској пословној школи.

Културни и забавни програм фестивала ће такође бити веома богат. Тако се у уторак, 18. јула, у Дорћол Плацу, одржава манифестација „Сајам држава“, на којој доминира шаренило народних ношњи, хране и пића из свих земаља учесника фестивала. Догађај је отворен за све посетиоце, који тако имају прилику да буду део јединственог споја култура са свих континената у срцу Београда. Још један догађај који у најбољем светлу преноси слику заједништва и нераскидивог пријатељства јесте Дефиле застава, која ће кренути са Трга Николе Пашића у 16.30, у суботу, 22. јула.

Како не би били занемарени ни они којима је неопходна помоћ за основне животне потребе у нашој земљи, на фестивалу ће бити организовано и Уметничко вече, у суботу, 22. јула, са почетком у 20 сати, у клубу Електропионир. Догађај ће бити хуманитарног карактера и такође отворен за све заинетересоване суграђане. Приход од улазница ће ићи организацији „Банка хране“, а на лицу места ће се прикупљати и добровољни прилози.

Међународну студентску недељу у Београду организује удружење „Светски омладински талас“ које већ 12 година подстиче активизам младих.