Ово је помало несвакидашња, али надасве симпатична и посебна прича о плишаном створењу који са собом носи мноштво успомена са путовања, дивних емоција и позитивне енергије. Он је путујући Зека Цоја и дошао је пре 20 година из Лондона у руке тада мале девојчице Маријане Топо која га је све време досад водила са собом на свако путовање и авантуру. Тако је она, са својом пријатељицом Николином Шешлијом, дошла на идеју да Цоју представе целом свету, што им је и кренуло за руком.

Маријана и Николина су Цоји направиле Инстаграм профил на којем се свако његово путовање може видети на интересантним фотографијама које привлаче пажњу јер се Цоја често налази на предивним туристичким дестинацијама. Оне кажу да је управо та реакција људи разлог зашто су покренуле овакву идеју. „Цоја успева да позитивне емоције пренесе на друге, а много људи позитивно реагује на њега. Помислиле смо, ако нас инспирише и усрећује, можда би могао и друге. Све качимо редовно на Инстаграм, а занимљиво је што му неки људи пишу и у инбокс“, са смехом говоре оне.

Осим Инстаграм профила, девојке планирају да реализују Цојин потенцијални бренд који ће производити одређене производе. Како би што боље развиле своју идеју, кренуле су на вишемесечне радионице и предавања омладинског предузетништва. Студенткиња мастерских студија на Филозофском факултету Николина Шешлија истиче да све уче саме, а да сада највише раде на промоцији и припреми првог производа. „Један од наших првих производа које смо планирале да направимо јесте кутијица за слушалице која ради на систему аутоматског увлачења. Са притиском на дугме слушалице се увуку са стране, не мрсе се, не кидају и слично. Приметили смо да тога нема, а потребно је, те сада радимо на томе да направимо прототип“, рекла је Нина и додала како ће ова прича добити и хуманитарни карактер када дође до продаје.

Нина и Маријана тренутно уз помоћ колеге са машинства праве прототип производа, док са колегом са графичког дизајна креирају лого. Оне наглашавају да не треба заборавити циљ целог овог пројекта. „Његов симбол је слобода, искориштавање живота, путовање, пријатељи, неки леп моменат и успомена. Ако један плишани зец може да путује светом, шта је то што нас спречава да се отиснемо у било шта? Један од слогана ће бити као Цоја бокс: „Think outside of the box“, јер толико тога постоји да не морамо да будемо само једнолично усмерени већ треба да искористимо живот“, истакла је Нина.

Ове младе, креативне девојке поручују да гледамо изван оквира, док Цоја спрема кофере јер га следеће недеље чека Данска, а затим и Барселона и Француска. Омладинске новине му желе срећан пут и још много осмеха и иновативних идеја!

Кристина Ивковић Ивандекић