Брендирани „Piano City“ фестивал основан од стране пијанисте и музичког визионара Андреаса Керна у Берлину одржаће се и у Новом Саду од 8. до 10. септембра.

Нови Сад је посебан по томе што ће након Берлина, Милана и Напуља бити четврти град у којем ће се овакав фестивал одржати. Удружење „Mistyland“  је покренуло идеју овог фестивала, а један од организатора, као и студент Академије уметности Игор Хавран истиче да се ради о лиценцираном фестивалу који ће се одржати на најбољим локацијама Новог Сада.

„Идеја је да се организује око 100 концерата за тај викенд. Право да учествују имају како професионалци, тако и аматери. Постоји могућност да се изводи и не само класична музика, него и џез, поп или шта год некоме падне на памет. Свако ко има таленат за свирање клавира и ко изводи било какав програм, могао је да се пријави“, рекао је Хавран и додао како су пријаве биле могуће до краја маја.

Новосађани ће по први пут имати прилику да се препусте клавирској музици која ће се из концертних дворана преселити на улице, музеје, паркове, тргове, кафиће, станове и тако развеселити и самим тим заинтересовати грађане, љубитеље музике и случајне пролазнике. Због тога се каже да овај фестивал спаја људе свих профила и генерација пружајући им нови музички доживљај.

Једна од организатора и стручна сарадница Академије уметности Ивана Ножица каже да постоји варијанта да извођачи могу пријавити и приватни простор. „Може се пријавити нпр. стан са клавиром и онда ће се тамо одржавати концерти, а за просторе/кафиће са мањим бројем места биће потребне резервације. План је да у петак буде отварање када ће бити само вечерњи концерти, а у суботу и недељу ће се одржавати концерти током читавог дана на више локација истовремено“, истиче Ножица и апелује на све људе који су заинтересовани да новчано и финансијски помогну одржавању фестивала.

Piano city festival_6

У току фестивала наступиће интернационалне пијанистичке звезде – Злата Чочиева из Москве, Андреас Керн из Берлина и Дариа Кандела из Напуља.

Игор Хавран истиче да је за сада главни циљ успешна организација фестивала и самим тим промоција овакве врсте музике. Он каже да желе да приближе широј групи људи класичну музику, јер сматра да су људи у Новом Саду жељни слушања квалитетне музике и да ће самим тим Новосађани фестивал добро прихватити.

Два промотивна концерта су већ одржана, а нови нас тек очекују. Омладинске новине ће вас о томе детаљно информисати, како бисмо у септембру уживали у нашем Новом Саду – граду клавира!

Кристина Ивковић Ивандекић