Млади у Србији чекају у просеку 2 – 3 године како би пронашли посао. Већину незапослених у земљи чине управо млади људи 25 – 30 година старости. Зашто је заправо тако? И да ли се овакво стање може поправити? Да ли време тражења посла можемо скратити на само неколико месеци?

Пратећи ове савете можете да кренете у потрагу за савршеним послом:

1. Откријте оно шта вас покреће – Уколико немате конкретну идеју чиме бисте волели да се бавите и циљеве којима стремите, покрените се и откријте их. Многи млади данас студирају и завршавају студије, док само неколицина њих заправо зна чиме би волели да се баве. Будите искрени према себи и искрено одговорите на питање: „Који посао желим да радим у будућности“.

2. Истражите опције – Ако сте искрено одговорили на претходно питање време да је истражите опције које вам се нуде. Један од највећих проблема данас код младих јесте неинформисаност. Живимо у свету у коме Интернет представља један од најпопуларнијих информативних медија. Али, да ли знамо како да га правилно користимо? Истражите могућности које вам се нуде, претражите шта је то што послодавци траже и покушајте да идете у корак са светским трендовима.

3. Практично искуство – Већина послодаваца данас тражи практично искуство од минимум 6 месеци. Имаш ли га? Пракса представља најбољи начин за подизање запослености. Све оно што сте научили на факултету време је да примените у правом пословном свету и да управо ви стекнете искуство које ће вас издвојити из масе и учинити конкурентнијим на тржишту рада.

Фото: Марија Ердељи

AIESEC  организација вођена од стране младих кроз свој програм Глобал Талент већ дуги низ година пружа студентима и младима могућност одласка на стручне плаћене праксе у иностранство. Одласком у иностранство, сви заинтересовани имају прилику да радећи у компанијама и институцијама широм света стекну праксу из области у којој су студирали и да када се врате буду конкурентнији на тржишту рада. Млади могу да се усавршавају и стичу знања из области ИТ-а, маркетинга, финансија, пословне администрације, едукације језика и многих других.

Сви заинтересовани млади људи који желе да искусе рад у интернационалном окружењу, науче нови језик и најважније да добију искуство које се памти могу да се региструју на порталу и у року од 24 ч биће контактирани за више информација на који начин могу да оду на праксу. За више информација могу и да посете AIESEC  Фејсбук страницу.