На другој конференцији за новинаре поводом почетка 44. интернационалног фестивала алтернативног и новог театра „ИНФАНТ“ извршни продуцент Симон Грабовац детаљније је представио програм свечаног отварања и овогодишње чланове жирија.

Уметнички директор и оснивач Театра Пројекат Објективна Драма – ПОД театар  Татјана Пајовић ће отворити овогодишњи „ИНФАНТ“ у недељу 25. јуна у 20 часова на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а. Грабовац је подсетио да ће након свечаног отварања публика имати прилику да види представу „Последњи човек“ кореографа Џејмса Вилтона из Енглеске. Такође је истакао да овогодишњи жири чине Зоран Ђерић, Горан Ибрајтер и Христо Петрески, врсни стручњаци и ауторитети у области драматургије и театра.

На конференцији се обратио и редитељ Стеван Бодрожа и истакао да му је драго што су позвани на фестивал са тако дугом и раскошном традицијом и да верује да ће њихово учешће проћи успешно.

Бодрожа је, у наставку, сажето приказао идеју свог омнибус пројекта Трамвај звани самоћа у сарадњи са проф. Бошком Милином са катедре за драматургију Факултета драмских уметности у Београду. Овај својеврстан пројекат преименован је као Линија звана самоћа, како би се амбијентално прилагодио Новом Саду који нема трамваје као једно од средстава градског превоза.

-Трамвај, као и подземни пролази, железничке станице, лифтови, клупе у парку су такозвани „no spaces“, или их бар тако зову у модерној теорији уметности, места која не припадају никоме и зато су фантастично платно за пројекцију свачијег унутрашњег садржаја. Управо зато ми је трамвај толико инспиративан. Он је збиља у овој представи главни лик, место у ком се као у неком храму или пророчишту унутрашњи садржаји људи ‘изливају’ у стварност и мешају, место бола и катарзе, суочења са собом и потенцијалног превазилажења себе. Зато се представа и зове Трамвај звани самоћа, у јавним превозима увек смо на неки чудан начин сами, уроњени у сопствене мисли што отвара простор за самопреиспитивање – закључио је Бодрожа.

Продаја улазница је почела, те их сви заинтересовани могу по цени од 500 динара (студенти и пензионери по цени од 300 динара) купити сваког дана од 11 до 13 часова на билетарници Културног центра, или сат времена пре почетка представе на месту одржавања.

Извор: ИНФАНТ