Пети међународни фестивал ,,Оn the Record’’, одржан је прошле недеље у Загребу. На фестивалу су учествовали студенти новинарства из четири земље региона (Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Албаније), а друго место за најбољу радијску форму, освојила је новинарка ,,Омладинских новина’’, Снежана Ченад, са колегиницом Маријом Сушић.

Студенткиње треће године Филозофског факултета у Новом Саду, Снежана и Марија, представиле су свој радијски прилог ,,Мушке проституција’’, гурајући тако са маргина ову контроверзну тему.

– На ,,On the Record’’ фестивалу имала сам прилику да се уверим да се националне разлике међу младима превазилазе и да је балканска историја далеко иза нас. Задовољство ми је било да кроз посао истражим и упознам град, који је један од најлепших у којима сам била. Учешће и друго освојено место свакако ми је дало велику мотивацију да се још више трудим, а поврх свега образложење жирија сугерисало нам је на грешке и начин на који би требало да их исправимо у будућим радијским и телевизијским прилозима, као и штампаним и онлајн текстовима – каже Ченадова.

Прву награду добили су Филип Узелац, Уна Крлић и Ивана Берта с истраживачком причом ,,Бизнис преко граница’’, а треће место освојила је Марија Грбић са радијским прилогом ,,Сурогат материнство’’. Овогодишњи фестивал био је посвећен друштвено-политичким питањима у свету и региону, па су тако у категорији мултимедије сва три победничка рада била посвећена овој теми. Након уручења награда учесници су се забавили у клубу ,,Творница’’ и тако затворили фестивал.

Тина Натарош

Фото: Фестивал On the Record