Трећи по реду фестивал „Мерлинка“ који се одржава од 15. до 17. јуна у Музеју савремене уметности Војводине, својим карактером представља подршку филмовима чија се тематика односи на положај хомосексуалаца, лезбејки и трансродних особа.

Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије организатори и покровитељи су овог фестивала, а идеја за његову реализацију настала је у знак сећања на свирепо убијену трансродну особу Вјерана Миладиновића Мерлинку, чије убиство никада није разјашњено.

Познато је да филмови који преносе и приближавају живот људи различитих сексуалности, ретко долазе до домаће публике. Захваљујући овом фестивалу, истините приче имају могућност да се нађу на филмском платну и тиме смањи хомофобичност у Србији.

Мађарски документарац „Топли момци и хладна диктатура“ отвориће овај фестивал у 19 часова, а истог дана отварања биће пројектован још један филм, играни, бразилске продукције, под називом „Не зови ме сине“.

16. јуна су најављена још два документарна филма: у 19 часова приказан ће бити амерички документарац „Меплтроп: Гледај фотографије“, а од 21. час филм који долази из Холандије, „Заузми позу“.

17. јуна и последњег дана фестивала гледаоцима ће бити презентована два играна филма: у 19 часова ирско-кубански филм „Вива“. Последњи пројектовани биће немачки филм „Где си кренуо, хабиби?“

Улаз на фестивал је бесплатан, а сви филмови су титловани на српски језик.

 

Снежана Ченад

Фото: Фестивал Мерлинка