Милан Миленовић је пре неколико дана у Ротердаму освојио златну медаљу на Светској олимпијади из филозофије. Он је ученик четвртог разреда Гимназије ,,Светозар Марковић” у Нишу, природно-математичког смера.

Захваљујући овој медаљи, Милан би могао да упише филозофију без полагања пријемног испита, али он је ипак изабрао медицину. Српски и македонски су му матерњи језици, а говори течно енглески и норвешки прилично добро. Својим примером показује да се не морамо определити за природне или друштвене науке, већ да можемо да нађемо начин да их повежемо.

Како је било у Ротердаму и како изгледа олимпијада из филозофије?

Главне успомене из Ротердама везујем за одличну организацију: имали смо пуно активности, попут обилазака и предавања, и свако је у потпуности испоштован био. Такмичење је трајало четири дана, а другог дана била је израда есеја. Добили смо четири филозофска цитата на четири језика (енглески, француски, немачки и српски),  бирали смо један и на ту тему имали смо 4 часа да напишемо рад.

Како си представио толеранцију у свом победничком есеју?

За мене је толеранција била врлина превазилажења негативне реакције на различитост у људима. Толеранција се разликује од неутралности по томе што можемо не реаговати видно на разлику у људима иако их не толеришемо.

Мислиш ли да данас толеранција као таква постоји само у есејима или смо ипак научили да поштујемо различитост?

Врло је јака и потреба и заступљеност толеранције данас! Сваки избегнути конфликт јесте медаља толеранције, и она није само на велико. Иако још има проблема који се морају решавати, дух толеранције је данас јачи него икада пре у историји.

 

Шта би наши читатељи морали да знају о толеранцији? Колико је она важна за сваког од нас?

Толеранција је, у суштини, и љубав према лепоти човечанства: све што сматрамо темељем људског настало је из различитости. Отклонити толеранцију исто је што и угасити човекову искру и бит.

 

Овде можете погледати видео са такмичења у Ротердаму. 

 

Да ли си учествовао и раније на неким сличним такмичењима?

Једино слично такмичење на којем сам учествовао било је републичко такмичење из филозофије, преко кога сам и остварио пласман на светском такмичењу, и на којем сам био другопласирани.

Како си ушао у свет филозофије?

Поред сталног интересовања, у дубину света филозофије ме је увела професорка Бојана Голубовић, која ми је предметни професор филозофије.

Шта чини филозофију занимљивом у свету других наука?

Филозофија не зависи толико од науке, колико наука од филозофије: без филозофске логике, научна метода не би ни постојала, а, бавећи се људским духом, филозофија указује на то која су главна питања којима су неопходни одговори.

Како филозофија утиче на твој живот? Даје ли му неки посебан смисао?

Иако нисам довољно искусио да бих могао да знам који је тренутан допринос филозофије мом животу, она ме подсећа да је најбитније знати шта чиним са собом и како се опходим према другима.

Платон каже: Чежња за филозофијом је искра у души, када се једном запали, одржава се и више се не пали. Како ћеш ти, поред медицине, одржати искру филозофије у својој души?

Медицина је ипак потпуно зависна од филозофије: без етике, медицина је само специјализација биологије и ништа више; филозофија даје душу медицини.

Данијела Шиловановић

Фото:  из архива организације Nederlandse Filosofie Olympiade