Изложба „Мој живот на улицама Новог Сада”

У организацији Екуменске хуманитарне организације у понедељак, 5. јуна, у дворцу Еђшег отворена је изложба фотографија „Мој живот на улицама Новог Сада“.

Ова изложба представља завршни сегмент пројекта My Life on the Streets of Novi Sad, који је у протеклих годину дана окупио двадесеторо деце узраста од 10 до 17 година који су укључени у живот и/или рад на улици. Они су тимски, уз помоћ менторки, младих уметница Марије Ердељи и Марине Демша, као и теренских радника, направили укупно преко 2000 фотографија.

‒ Циљ пројекта био је јачање социјалних вештина и самопоуздања код деце, као и развијање талента који би им пружио могућност да добију мотивацију да наставе са школовањем, да не одустају како би након школовања стекли услове за даље усавршавање на пољу фотографије и могуће занимање – каже координаторка пројекта Тијана Видовић и додаје да је и више него задовољна резултатима које је пројекат донео.

‒ Некад је било тешко организовати децу да иду заједно, да сарађују, договарају се. Међутим, за све ово време су показали  да могу да раде као тим, а очигледна је била и посвећеност, труд, спремност на рад, баш као и срећа на свакој радионици. Сви који смо у овом пројекту учествовали смо доста тога научили – наводи она.

Изложбу је отворила помоћница градоначелника Љиљана Коковић уз речи да деци није место на улици и да је на сваком друштву да им обезбеди најбоље могуће услове за одрастање.

Фотографије су настајале у периоду од годину дана на подручјима Адице, Бангладеш и Велики рит са циљем да покажу како деца и млади који живе или раде на улици виде своју свакодневицу. Сви аутори су добили специјалне награде за уложен труд, а најбољи међу њима награђени су првим, другим и трећим местом.

‒ Овај пројекат ми је веома значио јер ми је пружио прилику да научим свашта о фотографији.  Много сам се трудио, и да научим и да направим што више фотографија, али не због награде, већ ради себе самог. Човек кад нешто истински воли, није му тешко да учи – каже првопласирани Ариф (17), а Енис (15), који је награђен трећим местом, додаје да је најлепше што му је овај пројекат пружио, сем знања и искуства, дружење са другим учесницима, нова пријатељства и лепо проведено заједничко време.

Прво место: Ариф (17)

Друго место поделиле су најбоље другарице Ђемиља и Анита (11), којима је ово први пут да уче о основама фотографије.

Изложба је хуманитарног карактера и сваки посетилац има прилику да остави донацију која ће се користити за унапређење и евентуални наставак пројекта кроз додатне радионице и обуке. Изложба је отворена  до 15. јуна, а може се погледати сваког дана од 9 до 19 сати.

Изложбу фотографија такође су подржали и Организација „Herbert Stepic CEE Charity”, „Raiffeisen” банка Србије, Град Нови Сад – Градска управа за културу и Културни центар Новог Сада.

Сања Ђукић

Фото: Марија Ердељи