Шта чини студентски живот? Журке, боравак у студентском дому, учење у читаоници? Постоји још једна веома битна ствар коју не испуне сви током студија. Размена, одлазак у иностранство на један део студија како би се искусио другачији начин студирања и видео свет.

Одлазак у неку другу земљу током студирања нуди прегршт могућности. Осим што упознајемо нову културу и језик, стручно усавршавање је главни разлог због којег се млади одлучују на овај корак.

Сима Стијаковић, студент Мехатронике, роботике и аутоматизације на Факултету техничких наука у Новом Саду, одлучио се на програм „Еразмус плус“ и одлазак у Хајделберг након што су програм препоручиле колеге које су биле на истој размени претходне године.

– Сматрам да је Немачка једна од технички најразвијенијих земаља света и да искуства и знања стечена тамо ће ми много значити у даљој каријери. Једна од жеља ми је да једног дана радим у некој од таквих држава и кроз студирање у иностранству могу да се привикнем на њихове принципе рада и пословања. Чак и ако изузмемо ту чињеницу, мислим да студирањем ван граница своје државе имамо прилику да упознамо систем других земаља и да онда на основу тога можемо да одлучимо где и како планирамо да стварамо свој живот – каже Сима.

img_20170527_124016

Хајделберг се налази између Франкфурта и Штутгарта. Пресеца га река Некар. Град се састоји из два дела – старог и новог дела града. Стари део садржи рушевине палате око које се простире шума звана Краљевски престо. Нови део је испуњен објектима за становање и рад модернијег изгледа.

– Пошто постоји велик број студента на размени, наши домаћини из интернационалне канцеларије се труде да нас упознају са околином и да наше слободно време употпуне са забаваним програмима. На пример, организује се пешачење по околним планинама. Поред тога, понуђено нам је као опција и гледање филмова у просторијама факултета преко видеобима, изласци у кафиће, ноћне клубове, културне вечери у којима студенти представљају земље свог порекла и слично – открива Сима.

img_20170215_123115

Овом искуству су допринеле године рада које су иза њега. Сима је заслужио место на хајделбершком факултету захваљујући својим добрим оценама. Износ стипендије му покрива трошкове становања у дому, исхране, а остане и мало за џепарац.

img_20170215_123133

Систем студирања се разликује од државе до државе. Сима објашњава како у Немачкој учење делује доста лакше него код нас због начина на који је факултет организован.

– Постоји блоковска настава и у сваком блоку се слушају само два предмета, један „мајор“ и један „минор“. Блок траје 5 – 6 недеља после чега долази испитна недеља. Након тога почиње нови блок и тако осам блокова за једну факултетску годину. Овакав систем омогућава брже савладавање градива јер је издељено на више мањих делова – закључује Сима.

На сваком факултету постоји канцеларија за међународну сарадњу. Покушај да пратиш стипендије и размене које она промовише и можда ти се нека и свиди, па одлучиш да се отиснеш у пустоловину. Овакво искуство ће ти донети нове погледе на учење, посао и нова познанства од којих нека трају и за цео живот. Учење и труд се увек исплате!

Јелена Врцељ

Фото: Приватна архива