Група од 15-ак момака и девојака окупљена у клубу „BarStrong“ нуди деци и младима здрав и бесплатан начин како да на квалитетно испуне своје слободно време. Праву страну улице кроз спорт и свакодневне тренинге заинтересовали су велики број Новосађана који их прате на бесплатним тренинзима у градским парковима и теренима у новосадским насељима, али и на интернету и емисији „Ја имам таленат“.

Улични спорт, као комбинација класичних вежби понављања, акробације и гимнастике, последњих година све више је популаран широм света. Ова вештина посебно је заступљена у Америци, а путем канала Ју Тјуб за ову вештину сазнали су и Новосађани Срђан Арсеновић и Владимир Вуковић. О овом све популарнијем спорту разговарали смо са Срђаном Арсеновићем, представником, према његовим речима, прве регистроване група на подручју Србије,  која се бави уличним тренингом (Street Workout).

Срђан је студент треће године Високе техничке школе и, осим љубави према рачунарима, медијима и животињама, важан део његовог живота је и спорт.

Све је почело пре пет година када смо другар и ја на Ју Тјубу наишли на видео са неким америчким вежбачима. Заинтересовали смо се и почели сами да вежбамо и „копирамо форе“ које смо видели на интернету. Уместо теретане, вежбали смо на оближњем игралишту на Клиси. Убрзо после тога упознали смо групу момака која је нешто слично вежбала у граду, на базенима, и тако је настао наш клуб „BarStrong“. Вежбамо на спортским теренима на кеју поред Дунава, а тренирамо по новосадским парковима и спортским теренима у свим деловима града. Сами смо направили вежбалиште у новосадском насељу Клиса, поред стадиона ФК Борац. Данас нашу групу чини 15-ак чланова, од 14 до 27 година, а има и неколико девојака.

Улични тренинг у дворишту Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду: Видео: Жељко Савић

https://www.facebook.com/BarStrongUlicniTrening/videos/1717582664925982/

Овај вид спорта је све популарнији, а већина ваших чланова иде у школу, студира, ради али и вредно тренира. Како успешно усклађујете све обавезе?

У BarStrong-у има оних који иду у основну или средњу школу, али и неколико нас који студирамо и радимо. Није лако ускладити све обавезе, а да нешто не трпи. Ја сам трећа година и при крају сам студија Мултимедија на Високој техничкој школи, ускоро ћу надам се и дипломирати. Кад треба нешто да „трпи“ ја скратим спавање. Сада посебно имамо више обавеза јер смо у финалу такмичења „Ја имам таленат“. Кореографије вежбамо свакодневно и ту нам помаже наш другар Иван који се раније бавио плесом. Овај вид спорта је све популарнији. Данас скоро у сваком месту постоји сличан клуб, а и ми имамо све више пратилаца на Фејсбуку и Инстаграму.

14855934_1569929819691268_3164857573751421021_o

Своју популарност често користите у хуманитарне сврхе, тe сте организовали неколико хуманитарних турнира од којих сте сва прикупљена средства донирали деци из Дечјег села у Сремској Каменици, девојчици Теодори која болује од леукемије, а учествовали сте и у акцији „Спортом против дијабетеса”.

Тако је, учествујемо на много такмичења. Иако немамо свој терен, данас би нам требало и мање складиште за све пехаре и награде. Новац од награда и потенцијалних спонзора планирамо да уложимо у прављење терена за уличне спортове у Новом Саду. У овој идеји имамо подршку суграђана који су чак организовали петицију  која је предата градским институцијама. Иначе, све наше акције и тренизи су бесплатни, најчешће најавимо на Фејсбуку у ком парку ћемо који дан вежбати и сви су добродошли.

Трудите се да својим деловањем покажете младима да се слободно време може искористити здраво и корисно. Да се вредан рад исплати, показује и пажња која је уследила.

У тиму све сами радимо: дизајн, монтажа видео-клипова, организација,… Запазио нас је познати креатор Бата Спасојевић, тако да смо учествовали на његовој модној ревији, где је посебно за нас било постављено вратило на писти, а приметио нас је и продуцентски тим светског такмичења „Ја имам таленат“ и позвао да се појавимо и покажемо своје вештине. Сада смо у финалу. Позивамо да нас пратите у четвртак 1. јуна и пошаљете глас за нас.

Приказ наступа у емисији „Ја имам таленат“ на телевизији Пинк: https://www.youtube.com/watch?v=w7P3YORIL4w

Ови млади момци и девојке из клуба „BarStrong“ добар су пример да се и без великих средстава може успети. Како наш саговорник, Срђан Арсенић и наводи:

Важно је да млади знају да се добро организују, ускладе обавезе и имају циљ коме теже.

Срђан и његови пријатељи позивају вас да размишљате здраво, јер за то нису потребни термини у теретанама и  бројни изговори.

Текст: Варвара Лазаревић

Фотографије: Архива клуба „BarStrong“