Пре неки дан сам имала прилику да попричам са пријатељицом на тему лета и сунчаних дана. Истовремено смо закључиле да недостатак одеће лети (читај: летња голотиња), заиста, у великој мери утиче на целокупно расположење. Уколико се овом расположењу додају морска пена и врели песак, чини се да младалачком разврату нема краја. Иако смо на корак ближи лету, пролеће је то које нас дели. У пролеће се сви осећамо донекле пробуђено. Тако на пример, америчке студије наглашавају да су периоди депресије најчешће повезани са периодом касном јесени и трају до краја зиме. Пролеће је одавно закуцало на врата, па је време да му и отворимо.

Посматрано са аспекта науке, са првим знацима пролећа стижу и први сунчани зраци, односно повећана количина светлости. Оваква промена утиче на величину зеница, ритам рада срца и смањује ниво мелатонина („хормона таме”). На овај начин, повећана светлост утиче и на наш „унутрашњи сат”, па се цело тело прилагођава ритму дана и топлијем времену. Слободно можемо рећи да се заиста будимо!

Емоционално посматрано, ево неколико промена које можемо осетити (а сигурно и јесмо) током пролећа:

  1. Веселији смо

Ведар пролећни дух дугујемо управо повећаној количини светлости. Боље примећујемо свет око себе и постајемо задовољнији.

  1. Раздражљиви смо

Раздражљивост је само доказ да још постоји дете у нама. Наиме, када су деца узбуђена, она обично доживљавају јаке промене расположења. И дете у вама се буди!

  1. Емоције су јаче

На први спомен речи „емоција” и „пролеће”, вероватно сте помислили на заљубљивање. Иако су лептирићи у стомаку чест симптом пролећа, чак и они који нису свеже заљубљени понашају се као да јесу. Емоције су чудо.

  1. Нестрпљиви смо

А како и не бисмо били? Док седимо у затвореном простору, а кроз прозор се умиљава један сунчани зрачак, који наговештава топло време, није ни чудо да одмах пожелимо да време проведемо шетајући и удишући свеж ваздух.

  1. Више самопоуздања

Иако у пролеће мање дува ветар него у осталим годишњним добима, сигурни смо да је пролеће оно које нам даје ветар у леђа.

sta-nam-se-desava-u-prolece

Са друге стране, постоје неки делови овог годишњег доба који нас збуњују и то су:

  1. Не знамо како да се обучемо

Пролеће је веома превртљиво доба године. Уколико говоримо о раном пролећу, у једном моменту можете имати више од три слоја одеће на себи и даље осетити хладноћу, док су вам у другом потребна само два или чак један. Пролеће које се тек загрева да нас облеће често уме да збуни.

  1. Пролећни умор

Врло позната чињеница је да са лепим временом долази и не толико леп умор. Ова појава је потпуно нормална и настаје услед промене температуре и притиска ваздуха.

  1. Ах, те алергијице

Они који су алергични на било коју биљку ће вам поврдити да мрзе пролеће. Са првим цватом биљака, најчешће можете приметити и процват надувених и црвених очију и носа који непрестано цури.

Иако свако годишње доба има своје предности и мане, можемо рећи да једва чекамо да топло време потпуно завлада градом и да поново константно чујемо цвркут птица, лавеж радосних паса и одушевимо се процветалом дрвећу.

Александра Младеновић

Фото: Марија Ердељи