Свакој девојци је неопходно да познаје своје тело, а нарочито груди, и да се у случају било каквих промена одмах обрати лекару. Карцином дојке је излечив. Колико заправо знамо о овој болести и да ли се икада прегледамо?

Сенологија је наука која се бави променама и болестима дојке. Први сенолошки конгрес у Србији одржан је ове године 31. марта и 1. априла у Ректорату Универзитета у Новом Саду. На њему је учествовало преко две стотине стручњака из области радиологије, онкологије, патологије, хирургије и пластичне хирургије,како из земље тако и из иностранства.

Председница Сенолошког удружења Србије, професорка докторка Драгана Ђилас, која је и отворила конгрес, каже да се карцином дојке редовним прегледима може открити још у почетним фазама и на тај начин се одмах приступа лечењу.

– За младе девојке је битно да имају свест о томе да је карцином дојке најчешћа злоћудна болест код жена и да данас у Србији свака осма или девета жена оболи од ове болести. Рад дојке се може открити на време редовним прегледима ултразвуком код радиолога, а након четрдесете године се комбинује ултразвучни и мамографски преглед – каже докторка Ђилас и додаје да је битно да се жене повремено и саме прегледају и покушају да уоче промене (чворићи, увлачење коже или брадавице) и уколико их има одмах оду код радиолога.

Засад се не зна тачан узрок настајања карцинома дојке, али се зна да постоји могућност наслеђивања преко женске линије сродника, као и да може бити изазван зрачењем грудног коша, дуготрајним хормонским терапијама женским полним хормонима, а сматра се да је и гојазност један од фактора који утиче на повећање ризика од стварања рака дојке.

Гинеколошко-акушерска сестра, Љубица Бабић, која ради у приватној гинеколошкој ординацији у Новом Саду, каже да жене долазе на прегледе тек када открију неку промену на телу.

– Бол не мора увек да значи аларм за опасност. Некада се симптоми не могу уочити голим оком или напипати. Стога је дужност медицинских радника да укажемо на важност једногодишњег превентивног прегледа – каже Бабићева.

Питали смо младе девојке да ли се прегледају и колико често.

Севил (23): Нико у мојој породици није имао рак дојке. То је први разлог због којег нисам досад отишла на преглед. Други разлог је тај што се плашим лекара, али сам свесна да ћу се у једном трену морати суочити са тим страхом.

Сања (23): Сама се редовно прегледам код куће. Зато што нисам уочила никакву промену мислим да нема потребе да идем на преглед код специјалисте. Морам да признам да не знам много о карциному дојке, мислим да би девојке требало да се додатно едукују на ову тему.

Дијана (24): Приметила сам црвенило на дојци пре три године и тада сам први пут отишла на преглед код специјалисте. Након неколико тестова рекли су ми да је у питању бенигни тумор и да је засад најбоље да се не оперише, али да је обавезна контрола барем једном годишње. Никада не бих помислила да се тако нешто може појавити у двадесетим годинама, али је очигледно да су жене свих узраста изложене овоме.

Данас се карцином дојке откривен чак и у одмаклим фазама може успешно излечити и многе жене након излечења настављају нормално да воде своје животе. Не оклевајте да се макар једном годишње подвргнете прегледу и тиме сачувате своје здравље!

Јелена Врцељ