Новосадски студенти праве хибридно возило – Хермес

Студенти Факултета техничних наука у Новом Саду дошли су на идеју да направе сопствено возило, а главни и одговорни за овај пројекат су студенти четврте године, смера Механизација и конструкционо машинство: Никола Иланковић, Никола Бугарчић, Никола Црногорац, Никола Липовина, Жарко Јеловац, Стефан Јоцовић, Момир Поповић, Срђан Савић, Милош Поповић, Далибор Пелагић, Милан Андрић, Слободан Илић, Дејан Бачић (са смера Индустријско инжењерство) и Драгана Радаковић.

Возило Хермес намењено је едукацији младих, са циљем да им приближи како управљање путничким возилом функционише. Други циљ је да смерови на Факултету техничких наука више сарађују и учествују заједно у стварању што бољег возила.

– Угледали смо се на Универзитет у Београду, који има пројекат „Формула студент“ – њихов циљ је да направе возило које ће им служити за такмичење у студенстким тркама по Европи. У сарадњи са нашим ментором доц. др Борисом Стојићем, одлучили смо да направимо хибридно возило. Идеја је била да идемо у корак са временом и да укључимо електропогон због тога што су прогнозе да ће електроаутомобили веома брзо преузети примат – рекао је Никола Иланковић, један од чланова тима који ради на возилу.

Возило је добило име по грчком богу Хермесу, који је био заштитник школа, покровитељ науке, као и доносилац богатства. Радови на возилу трају већ око два месеца.

– Свим хибридним возилима заједничко је да се користи комбинација електромотора и мотора са унутрашњим сагоревањем. За „Хермес возило“ смо се одлучили да користи комбиновани погон, тј. погон предњих точкова ће бити преко електромотора, који су смештени у самим точковима, а погон задњих точкова ће бити преко бензинског мотора. Користиће се мануелни мењач са 3 или 4 брзине и рикверцом. Пошто се ради о едукативном возилу, идеја је да се види како функционишу све компоненте у возилу и због тога ће каросерија возила бити израђена од провидног материјала. Електромоторе смо добили од Департмана за енергетику, електронику и телекомуникације, сa нашег факултета, којима се овом приликом захваљујемо – објашњава Иланковић.

17155444_376974852689827_7009409181045080106_n

Дизајнерски део посла обављају студенти са смера Графички дизајн и инжењерство. Они су задужени и за изглег возила, такође за дизајнирање промотивног материјала, логоа, а важан је и њихов допринос у обликовању делова возила. Заједничким снагама, ови креативни, самостални и вредни студенти, сваким даном су све ближи испуњењу циљева овог пројекта.

-Циљ нам је да до лета завршимо комплетан рад на возилу. Волели бисмо да се промовисање пројекта одржи на сајмовима образовања, на самом факултету, по средњим школама и у центру града. Сви ће бити добродошли да испробају возило – додаје наш саговорник.

Студенти су тренутно у процесу набавке бензинског мотора с мењачем, а констриусање рама ће почети по проналаску мотора. Свако ко је заинтересован за неки вид спонзорства код њих је добродошао.

Ако желиш да пратиш како пројекат напредује, можеш то урадити на Фејсбуку или на Инстаграму.

 

Сара Матковић

Фото: Hermes Vehicle Фејсбук