Престижни филмски догађај – Награда младе публике (EFA Young Audience Award), одржан је 7. маја у Културном центру Новог Сада, а 70 младих Новосађана узраста од 12 до 14 година је заједно са вршњацима широм Европе у улози жирија гледало номиноване филмове и одлучивало о победнику младе филмске публике.

У паузама између пројекција филмова, чланови жирија су уз искусне модераторе, ауторски тандем Душана Шапоњу и Душана Чавића, учествовали у дискусијама, а након последње пројекције млада публика је гласала за најбољи филм по свом избору.

Млада филмска публика у Србији је одлучила овако:

Збогом Берлин 41 глас

Мој живот као тиквица 40 гласова

Девојка из Енцилоха 19 гласова

Резултате гласања из Србије организаторима у Ерфурту, седишту једног од најзначајнијих филмских фестивала за младе, саопштила је четрнаестогодишња Дуња Мусулин (ОШ „Светозар Марковић Тоза”, Креативни студио „Чаролија”) и дванаестогодишњи Урош Бојовић (ОШ „Петефи Шандор”, драмски студио „Театрило”).

Збогом Берлин је уједно и добитник овогодишње Награде младе публике (EFA Young Audience Award), према резултатима гласања из 31 европске државе, у којима је догађај истог дана симултано одржан.

_emp0470

Награду младе публике (EFA Young Audience Award) установила је пре шест година Европска филмска Академија. Србија је део овог пројекта од његовог оснивања, а ове године избор је по први пут организован у Новом Саду.

Избор Награде младе публике Европске филмске академије 2017. у Србији се организује уз покровитељство  Филмског центра Србије, а у оквиру програма Слободна зона Јуниор, партнерство Културног центра Новог Сада и подршку дистрибутерске куће Five Stars.

Фото: Марија Ердељи