ОПЕНС подржава обуку студената из прве помоћи (УНС)

Новосадски универзитет увео је је обуку из прве помоћи за све студенте прве године основних студија. Обука је обавезна, а положен завршни тест о пружању прве помоћи услов је за оверу семестра. До краја школске године, обуку би требало да прође 7125 студената, на 14 факултета, у четири универзитетска града.

Од почетка школске године, више од пет хиљада студената прошло је обуку о пружању прве помоћи. Обуке оживљавања одвијају се на матичним факултетима, суботом, а уз помоћ студената Медицинског факултета и волонтера Црвеног крста. Непосредни организатори обуке су Медицински факултет Универзитета у Новом Саду и Црвени крст Града Новог Сада. Теоријски део обуке реализују тимови са Медицинског факултета, а практичан део обуке сертификовани демонстратори Црвеног крста.

„Морам да истакнем да су волонтери Црвеног крста Новог Сада у овај пројекат уложили, до сада, 1458 волонтерских сати рада. Ми настојимо да на наше суграђане, академски свет, пренесемо минимум знања и вештина који су битни за одржавање виталних функција живота.“, рекао је секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић.

И проректорка за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, Сања Стојановић, нагласила је колико је важно знање пружања прве помоћи, додајући да је био изазов ускладити све суденте, а да то не буде додатно оптерећење уз већ постојећи академски програм.

„Нажалост, и у нашем граду је било догађаја где би пружање прве помоћи некада одиграло заиста јако велику улогу. Често су то места која посећују млади људи и заиста је добро да имају основни степен знања“, нагласила је Стојановићева.

Фото: ОПЕНС, Владимир Величковић