Провела сам прелепих недељу дана у стану у Прагу са људима који су дошли из свих крајева света. Шравија и Уткарш из Индије, Патрик, Елика, Мартајн и Мегна из Холандије и Дијана, Јована и ја из Србије. Шравија и Патрик су вегетеријанци, остали не. Делили смо се према вери на католике, православце и атеисте. Један део друштва су били научници, док други део апсолутно није имао везе са науком. Па ипак сви су јели тестенину за вечеру која не садржи месо, иако се не бавимо истим стварима увек смо налазили теме за разговор, а вера је била најмање битна ствар у нашем дружењу.

Иако се разликујемо по боји коже, косе, очију, по начину исхране, вероисповести, или по било ком другом основу, то не треба да буде линија која нас раздваја. Напротив, треба да научимо да прихватамо друге без обзира на то да ли сличе нама или не. А где нас то уче да будемо толерантни према различитости? И откад је бити различит лоша ствар?

Учимо се од малих ногу. Када сви исмевају оног малог пегавог дечака који је почео да носи наочаре приђи му и буди му друг, немој се смејати. Када слушаш рок и носиш црну одећу и црну оловку око очију не прелази у турбо фолк само зато што то већина слуша. Буди посебан, буди слободан, буди само свој! И тако растемо и негујемо свој стил, развијамо свој карактер. Професионално се усмеравамо у различитим правцима. Информатичар не разуме језичке недоумице које има студент немачког. И обратно. Али то не значи да се не можемо дружити! Пронађимо сличности међу нама које ће нас повезати и не дозволимо разликама да нас раставе. Шта је заједничко за водоинсталатера и куварицу? Обоје воле хорор филмове!

unnamed-1

Од људи који су другачији од нас можемо много и да научимо. Уколико имате прилику да проведете неко време са странцем покушајте да сазнате колико се њихова кухиња разликује од наше. Можете организовати заједничко спремање оброка. Уколико волите да експериментишете са укусима могуће је да ћете научити да правите неко ново јело. Или да ће ваш гост бити одушевљен неким нашим специјалитетом. Уколико волите да изучавате стране језике ето и прилике да кроз дружење вежбате енглески и можда научите неки нови језик!

unnamed-2

Будите своји. Ако се некоме не свиђа ваша роза боја косе није ни битно. Вама се свиђа! Пригрлите и себе и туђе различитости. Чувени француски филозоф и књижевник Волтер је на најједноставнији начин објаснио толеранцију: „Не слажем се са оним што мислиш, али ћу до краја бранити твоје право да то кажеш“.

Јелена Врцељ

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment