Сваку земљу одликују посебне карактеристике по којима је препознатљива у целом свету. Када кажемо „Чоколада, сат, сир, банке, скијање” на коју земљу прво помислите? На Швајцарску, наравно. Земљу коју би многи похвалили због уређености, како земље тако и друштва, а у остатку текста сазнајте које необичне занимљивости још красе ову дивну земљу.

Да ли сте знали да када би Швајцарци желели да затворе своју државу, то би могли да учине са само неколико војника јер тунели и бројни аутопутеви имају челичне цеви које могу бити подигнуте притиском на дугме. У случају инвазије, као барикаде би се користила давно посађена стабле која би у том случају била пресечена и постављена на путеве. Веома похвално је то да Швајцарска није била у рату од 1515. године.

Познато је да је Швајцарска веома уређена држава, због чега су у појединим градовима направљене стандардизоване канте за отпатке како би оптимизовали порез на одвожење ђубрета. То функционише тако да ако бацате више смећа – више ћете и платити, а ако не користите своје канте за бацање смећа – плаћате казну.

Када бисмо отишли у Швајцарску, уверили бисмо се да сви Швајцарци возе аутомобиле који изгледају као нови. Додатни разлог томе је тај што полиција може казнити возача који вози аутомобил с оштећењем, макар то била само огреботина.

У Швајцарској многе компаније запошљавају људе на пословима који могу бити аутоматизовани машинама, јер су као друштво одлучили да укину незапосленост. Послодавац који запосли човека уместо куповине машине која обавља исти посао добија државне бенефиције.

Да ли сте знали да Швајцарска има највећу потрошњу безалкохолних пића у свету, а може се похвалити и језерима којих има више од 1.500?

Алберт Ајнштајн је као службеник радио у швајцарском заводу за патенте у Берну 1905. године, када је доказао своју специјалну теорију релативности и чувену формулу Е=мц². У Базелу, трећем граду по величини, постоји велики цртеж на зиду на којем је приказан лик овог познатог теоријског физичара.

Занимљиво је то да се у Швајцарској произведе на око 3.5 милиона тона млека годишње, док се око половина користи за производњу сира. А једна од најпознатијих књига за децу “Хајди” дело је швајцарске ауторке Јохане Шпири и преведена је на више од 50 језика и прилагођена за филм или телевизију око 20 пута.

Да ли сте знали да је компанија Ролекс изумела први водоотпорни сат 1927. године у Швајцарској, као и да је фонт хелветица такође направљен баш у овој земљи?

Знамо да је Швајцарска један од највећих светских извозника чоколаде што доказује информација да је 2012. године осамдесет швајцарских компанија произвело 172.376 тона чоколаде. Швајцарци Даниел Петер и Хенри Нестле изумели су млечну чоколаду 1875. године, а швајцарски чоколатијери развили су технике како би произвели чоколаде са јестивим златом. Становници ове земље поједу више чоколаде него било која друга нација на свету, али и упркос томе у Швајцарској постоји више банака него стоматолога.

На крају ових интересантних чињеница, помоћу којих смо схватили посебност ове државе можемо само додати истраживање из 2015. године, у којем је Швајцарска проглашена за најсрећнију земљу на свету. То потврђује и чињеница да Швајцарци, после Јапанаца, имају најдужи очекивани животни век у свету!

Кристина Ивковић Ивандекић

Leave a comment