Како да се у пар лаких корака решите треме

Трема представља озбиљан проблем са којим се сви сусрећемо. Била она присутна свакодневно или само у неким тренуцима, чини нас немоћнима и обесхрабренима. У нама буди сумњу у себе и најрадије бисмо се завукли у мишју рупу. Иако постоје особе које ни у једној ситуацији немају трему, морамо признати да на њих не наилазимо често. Трема је резултат сопствене одговорности и потпуно природан осећај.

Овај појам најчешће везујемо за јавне наступе било каквог типа, те ћемо се у даљем тексту бавити искључиво овом темом. Дакле, у инат чувеној треми, представљамо вам осам корака који ће помоћи да је се решите:

  1. Смех као лек

Пре него што дођете на место где се одржава јавни наступ, у школу, на факутет или на посао, проведите време смејући се и опуштајући са драгим особама, али не на силу. Смех позитивнно утиче на цело ваше тело и пружа вам осећај опуштености и мира.

  1. Немојте пити кафу, алкохолна или енергетска пића

Пре самог наступа немојте посезати за пићима која дају енергију, разбуђују вас или пак, умирују. Кофеин, као и алкохолна пића повећавају крвни притисак, што ће вас учинити још нервознијим и напетијим. Уместо тога попите сок од поморанџе или лимунаду. Цитруси ће помоћи да се крвни притисак снизи и одведе на оптимални ниво.

  1. Добро се приремите

Добра припрема не подразумева писање текста о томе шта ћете рећи или демонстрирати  вече пред важан догађај. Права припрема захтева посвећеност, труд и одређени временски период, који бисте посветили увежбавању датог наступа. Још један користан савет је да, приликом припреме, не записујете сваку реченицу коју бисте желели да изговорите, већ само тезе, које ће вам бити водиље. Учење напамет реченица које би сутра требало да изговорите може бити погубно по ваш наступ, јер уколико једном застанете, мале су шансе да ћете моћи да се сетите шта је то што сте последње причали.

  1. Вежбање гласних жица

Вежбање гласних жица је поготово важно уколико се наступ одвија рано ујутро. Постоје неколико вежби које вам могу помоћи, попут изражајног изговарања самогласника или чак распевавања.

  1. Дођите раније

У зависности од тога колико вам ситуација дозољава, покушајте да дођете бар двадесет минута раније. Ово време ће вам пуно значити у смислу техничке припреме за сам наступ, као и добијање утиска о простору – његовој акустици, распореду седења, броју места и слично.

  1. Гледање у једну тачку

Уколико сте и даље врло нервозни и самопоуздање вам опада, пре него што започнете презентацију одредите једну тачку коју ћете фокусирати и којој ћете се “обраћати”. Понекад може бити врло збуњујуће када знате су све оли упрте у вас, а упућивање погледа ка једној особи може лако нарушити концентрацију.

  1. Хемијска оловка као спас

Презентација је почела али и даље можете осетити лупање срца у вашем грлу и знојаве руке како се тресу. У реду је – пренесите нервозу на хемијску оловку! Приликом наступа у рукама држите хемијску оловку, коју слободно можете вртети све време док траје презентација али и користити као показивач и усмерити ка ономе на шта би требало обратити пажњу. Овај потез се неће сматрати непрофесионалним или детињастим – напротив, изгледаћете самоуверено и добро припремљено. Попут правог експерта!

_emp2375

  1. Константна вежба

Једина гаранција да ће се трема поптуно нестати или се смањити је вежба! Што више будете стављали себе у ситуације у којима морате да покажете знање пред већим аудиторијумом, то ће вам бити лакше. Вежбом до савршенства!

Као што сте и сами видели, кључ успеха је, као и у сваком аспекту живота, добра припрема. Имајте вере у себе и потрудите да пребродите све нелагодности.

Александра Младеновић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment