Арена Синеплекс ће и ове године бити новосадски домаћин међународног филмског фестивала ФЕСТ. Као и сваке године, новосадски програм ФЕСТа почиње дан после отварања у Београду, а ФЕСТ у Новом Саду свечано ће бити отворен 25. фебруара у 19 часова када ћемо имати прилику да поздравимо аплаузом део ауторске и глумачке екипе филма Емира Кустурице На млечном путу.

Програм ће трајати до 6. марта, а Новосађани ће током фестивала уживати у чак 20 нових остварења у Арени у терминима од 19 и 22 часа. Овогодишњи ФЕСТ у Новом Саду затвориће филмови Тишина чувеног редитеља Мартина Скорсезеа и домаћи филм Афтерпарти који је режрао Лука Бурсаћ.

Карте су већ у претпродаји, а њихова цена износи 350 динара за све наслове, осим за свечано отварање, за које цена карте износи 400 динара.

ФЕСТ ове године нуди велики број регионалних, балканских и источноевропских премијера. Српски берлински адут, Реквијем за госпођу Ј. Бојана Вулетића, стиже пред публику Арене Синеплекс, баш као и оскаровац Фернандо Труеба, који ће представити најновији фестивалски хит, филм Краљица Шпаније. Ту су и Фестове ексклузиве: Анг Ли, Том Форд, Џим Џармуш, Раде и Данило Шербеџија…

У Арени Синеплекс имаћемо прилику да погледамо филмове пет различитих програмских целина – ФЕСТ 45, Главни ван конкуренције, Фокус Европа, ФЕСТ 45 Гала и Српски филм. На програму ФЕСТ-а у Арени нашли су се следећи филмови: На млечном путу, Ноћне звери, Манчестер на мору, Она, Трговачки путник, Месечина, Краљица Шпаније, Били Лин – херој, Далида, Друга страна наде, Ослобођење Скопља, По цену живота, Патерсон, Невидљиви фактори, Џеки, Лични купац, Реквијем за госпођу Ј., Кућа краљевог намесника, Тишина и Афтерпарти.

Јелена Галетин, ПР Арене Синеплекс
Јелена Галетин, ПР Арене Синеплекс

У сусрет предстојећој додели престижне награде Оскар, на ФЕСТу ћемо имати прилику да погледамо доста филмова који су номиновани у различитим категоријама за награду Америчке филмске академије. На програму ФЕСТ45 налазе се се чак 4 остварења од укупно 9 номинованих за најбољи филм у целини: Невидљиви фактори, Манчестер на мору, По цену живота и Месечина.

Филмови Џеки и Месечина номиновани су за најбољу оригиналну музику, а за најбољи оригинални сценарио Манчестер на мору и По цену живота. У категорији за најбољу филмску адаптацију номиновани су флимови Невидљиви фактори и Месечина, а на програму ФЕСТ45 ГАЛА наћи ће се филмови Она и Џеки – глумице које их чине фантастичним – Изабел Ипер и Натали Портман – номиноване су у категорији за најбољу главну женску улогу. За најбољи костим је номинован управо филм Џеки, посвећен мистериозној првој дами Америке, а у конкуренцији за најбољу мушку улогу такмичиће се Кеси Афлек за Манчестер на мору.

_emp1137-1

Маестрални Мајкл Шенон је по други пут номинован за Оскара у категорији за најбољу споредну мушку улогу, овај пут за појављивање у филму Ноћне звери. Осим њега, у овој категорији нашли су се и незаборавни Џеф Бриџис за улогу у филму По цену живота, Лукас Хеџис за Манчестер на мору као и Махершала Али за филм Месечина. У категорији за најбоље споредне глумице такмичиће се Наоми Харис за улогу у филму Месечина, затим Октавиа Спенсер за Невидљиве факторе и Мишел Вилијамс за Манчестер на мору.

Филм који ће затворити овогодишњи ФЕСТ је најновије остварење чувеног америчког редитеља Марина Скорсезеа, Тишина, а номинован је за Оскара у категорији за најбољу фотографију, у којој се такмичи још и Месечина. Поред наведених, за Оскара ће се такмичити и филмови Трговачки путник за најбољи филм на страном језику.

Целокупан програм ФЕСТа у Арени Синеплекс можете погледати овде.

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment